imovina vrijedna milijarde

Ruski bogataši pokupovali 'pola' Dubrovnika: RTL Direkt istražuje što je sve na kocki zbog sankcija

thumbnail
11.3.2022. u 8:44/ Andrea Žarak

Na putovanja su ruski oligarsi s luksuznim jahtama rado dolazili u Dubrovnik. I nisu samo sidrili jahte, imaju hotele, restorane i vile i imovinu vrijednu milijarde

Nekoć najelitniji hotel na Jadranu, sada je ruševina. Jedini stalni gosti su mačke lutalice, a jedini njezin vlasnik je ruski oligarh i Dubrovčanima dobro poznat Putinov prijatelj Viktor Vekselberg. Na mjestu razrušenog hotela planirana je izgradnja novog najluksuznije hotela u Hrvatskoj s ne četiri ili pet već 7 zvjezdica.

Tako je barem planirao Vekselberg. Belvedere je za 12,2 milijuna eura kupio prije osam godina,  obnova još nije započela, a po svemu sudeći i neće. Vekselbergova je i luksuzna vila koju je prije 20 godina platio 5 milijuna eura - za njega sitnica. I to nije sve, vlasnik je i restorana unutar zidina jedinog dubrovačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Godine 2019. i stoljetna vila Aurora stigla je u ruke ruskog bogataša. Tridesetogodišnju koncesiju nad vilom, sad već preimenovanom vilom Nardelli dobilo je društvo Renesansa osnivača Mikhaila Shelkova čije se bogatstvo mjeri na 1.9 milijardi dolara. Vila je pod konzervatorskom zaštitom i nalazi se u Trstenom.

"Po dobivanju koncesije za početak radova na samoj vili su u startu uložili u mjesto 400 tisuća kuna donacije u veliki armiranobetonski zid na mjesnom parkingu što je do sada najveća donacija što je ikada dana u mjesto", rekao je predsjednik Mjesnog odbora Trsteno, Antun Bošković.

Image
lagano kreće panika

Bježe u Jadran i Indijski ocean: Ruski oligarsi, milijarderi spašavaju megajahte od sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini

Image
lagano kreće panika

Bježe u Jadran i Indijski ocean: Ruski oligarsi, milijarderi spašavaju megajahte od sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini

Shelkove donacije i dalje stižu u Opću bolnicu Dubrovnik, na otoku Mljetu ima status počasnog građanina. U urbanom centru grada posjeduje i hotel Zagreb koji također čeka obnovu. Treba li ruskim investitorima zamrznuti imovinu – Dubrovčani su složni u stavu da treba.

"Netko treba platiti tu štetu Ukrajini što se napravila to je definitivno", kaže Dubrovčanin Igor.

"Mislim da se moramo ponašati ako i ostatak svijeta to je prva stvar. Ako cijeli svijet zauzme stav da trebamo pružiti otpor pa bilo ovakav pasivni mislim da je u redu", rekla je Dubrovčanka Ljiljana.

Iz Renesanse su priopćili kako tvrtka nije pod nedavnim sankcijama te da obnove idu dalje. Tome se nadaju i u Župi dubrovačkoj.

Nad razrušenim i opljačkanim kompleksom Kupari 2015. odobrena je koncesija tvrtki Avenue ulaganja iza koje stoji Sergej Gljadelkin - Rus s hrvatskim državljanstvom. U posao su ušli i Singapurci, a do sada je sva dokumentacija trebala biti spremna.

"I mi ovdje lokalno jako željno očekujemo da se taj projekt završi i da u konačnici dobijemo ovdje uistinu jedan brend koji će upravljati tim budućim hotelskim kompleksom nešto što hrvatska još uvijek nema", rekao je načelnik Općine Župa Dubrovačka, Silvio Nardelli.

Osim kopna, rusima su zanimljivi i dubrovački otoci. Tako je na Šipanu niknuo luksuzni kompleks Ville Katino koju je kupio Konstantin Gološčapov, a sada se priča o mogućem vlasniku Dimitriju Medvjedevu. I na Mljetu je 300 tisuća četvornih metara kupio još jedan ruski milijarder Vladimir Jevtušenko koji je zbog imovinsko-pravnih odnosa odustao od ulaganja.

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Gdje god se u Dubrovniku okrenete - Rusi posvuda. Pitanje je samo sjećaju li se oni što su sve kupovali i što sve imaju i bez čega bi zbog sankcija mogli ostati.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
TREBA LI SE BRINUTI?

Štakori i dalje izlaze! Ovog puta snimili ih na Cvjetnom trgu u Zagrebu: 'Bio je velik kao golub'

Više s weba