Što se uopće čekalo?

S novom godinom JMBG odlazi u povijest. Objašnjavamo što točno znači tih 13 znamenki

16.10.2021. u 9:00/ Irena Pirjać

Od tada se ionako rijetko koristi, nema ga više niti na jednom novijem dokumentu, a ako ste ga zaboravili i zatreba vam, nije ga tako lako niti doznati

S novom godinom JMBG odlazi u povijest.  Jedinstveni matični broj građana, još je prije 20 godina ispustio riječ jedinstven, a prije 10 je i prestao biti jedinstven, uvođenjem OIB-a. 

Od tada se ionako rijetko koristi, nema ga više ni na jednom novijem dokumentu, a ako ste ga zaboravili i zatreba vam, nije ga tako lako niti doznati. Irena Pirjać.

Kad se beba rodi, automatski dobiva matični broj građanina, zvan JMBG. 13 znamenki koje pamte rijetki.

Uvođenje OIB-a potisnulo je korištenje JMBG-a. Oba su broja identifikacija građana. Mnogi ih miješaju. Ali razlika je velika, OIB je puno sigurniji. Iako ga je teško doznati jer ga u novim dokumentima više nema, kada pogledate nečiji JMBG, možete jako puno znati o toj osobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih sedam znamenki označava datum i godinu rođenja. Sljedeće dvije kriju regiju u kojoj je osoba rođena. Pa slijedi redni broj osobe unutar datuma i regije rođenja, te spol. A zadnja je znamenka kontrolna. 

Budući da već 11 godina, otkad je uveden OIB, više nitko i ne traži JMBG, osim možda u banci, čudi što nije ukinut ranije...

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

Od Nove godine građani više neće imati nedoumice koji broj što znači. Nakon skoro pola stoljeća, matični broj građanina postaje povijest. 

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba