Velika promjena

S posla vas više neće smjeti zvati nakon radnog vremena, a bome niti slati mailove

Image
Foto: S ovom promjenom započelo se prije godinu dana, a uvodi se radi većeg stupnja zaštite zdravlja radnika te njihovog kvalitetnijeg privatnog života

Radim će moći i odbiti radni zadatak bez posljedica. S ovom promjenom započelo se prije godinu dana, želi se time zaštititi zdravlje radnika i omogućiti kvalitetniji privatni život

30.11.2022. u 10:03/ Danas.hr

U Zakon o radu uvodi se pravo na nedostupnost radnika. Naime, među stavkama koje reguliraju raspored radnog vremena uvodi se novo pravo da tijekom korištenja odmora i dopusta "radnik i poslodavac moraju voditi računa o pravu na nedostupnost u profesionalnoj komunikaciji”, a to znači i da radnik "bez trpljenja štetnih posljedica ima pravo odbijanja radnog zadatka".

Dakle, poslodavac vas ne smije nazvati ili slati elektronsku poštu izvan radnog vremena.

Predviđena je iznimka za tzv. "prijeke potrebe". Tako se pravo na nedostupnost neće primjenjivati ako se zbog prirode posla komunikacija s radnikom ne može isključiti.

S ovom promjenom započelo se prije godinu dana, a uvodi se radi većeg stupnja zaštite zdravlja radnika te njihovog kvalitetnijeg privatnog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
čak ni kad zatopli

Upozorenje svima koji idu na Sljeme! Ne prolazite i ne zadržavajte se oko TV tornja

Više s weba