Autonomna ženska kuća

Sabor i Vlada dobili prijedlog zakona o pobačaju: 'Država se nema pravo miješati u odluku žene da pobaci!'

Image
Foto: Thinkstock/Pixabay

Cilj predloženih izmjena četiriju zakona i tri kodeksa jest onemogućiti odbijanje obavljanja legalnih medicinskih zahvata i usluga

1.5.2019. u 8:45/ Hina

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) uputila je predsjedniku Sabora i Vlade, saborskim klubovima zastupnika, zastupnicima i ministrima svoj prijedlog zakona o pobačaju te izmjene četiriju zakona i tri kodeksa koji stvaraju pravni okvir za tzv. "priziv savjesti".

U tekst zakona koji uređuje pitanje pobačaja ugrađena su jamstva koja osiguravaju pravo na slobodno odlučivanje žena o rađanju djece i obaveze zdravstvenih ustanova, liječnika i drugog medicinskog osoblja sa ciljem osiguranja provedbe zakona i primjerenih i dostojanstvenih uvjeta koji uvažavaju autonomiju žena.

Također, u zakon su uvedene prekršajne odredbe za osobe koje na bilo koji način otežavaju ili sprečavaju žene u primjeni zakona.

"Kada žene koriste svoje zakonsko pravo na prekid trudnoće, imaju i s tim povezano pravo da se tijela državne vlasti kroz pravne okvire putem zdravstvenih ustanova ili na bilo koji drugi način ne miješaju u njihov privatni život, ne propituju njihove odluke i ne podvrgavaju ih formama koje otežavaju i odužuju provedbu postupaka za koji su se odlučile", ističe AŽKZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je predloženih izmjena četiriju zakona i tri kodeksa onemogućiti odbijanje obavljanja legalnih medicinskih zahvata i usluga. Traži se brisanje spornih odredbi budući da se u duljem razdoblju kontinuirano krše ženska ljudska prava, jer veliki broj bolnica ne poštuju zakonske propise i međunarodne obaveze.

Sanacijska vijeća bolnica imenuje Vlada, a upravitelje Ministarstvo zdravstva, što znači da izvršna tijela države ne poštuju zakone koje donosi zakonodavno tijelo te iste države, tvrdi AŽKZ.

Upravo se čita

Image
BIVŠI VATRENI

Ivan Rakitić u razgovoru za FIFA-u: 'Protiv Belgije sam izgubio pet godina života'

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava dio je unutarnjeg pravnog poretka Hrvatske, a Europski sud je već donio presudu iz koje proizlazi da se osobna i vjerska uvjerenja ne mogu nametati drugima te da se mogu manifestirati na mnogo načina izvan profesionalne sfere.

U tom smislu odbor za UN-ovu Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena već je upozorio Hrvatsku, a specijalni izvjestitelj UN-a izrazio je zabrinutost ustvrdivši da je pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje ljudsko pravo, dok retrogradne mjere koje sprečavaju njegovo ostvarenje mogu predstavljati kršenje međunarodnih pravila o ljudskim pravima, poručuje AŽKZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba