na prijedlog 92 zastupnika

Saborski odbori podržali pristupanje promjeni Ustava oko referendumske regulative

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odbori su raspravljali o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava na prijedlog 92 zastupnika

12.7.2022. u 16:45/ Hina

Dva saborska tijela - Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbor za zakonodavstvo odlučili su u utorak na zajedničkoj sjednici većinom glasova da se krene u proces pristupanja promjene Ustava.

Članovi Odbora za Ustav jednoglasno su, nakon dva i pol sata rasprave glasali da se krene u izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu o referendumskoj regulativi, dok su članovi Odbora za zakonodavstvo te odluke donijeli većinom glasova.

Odbori su raspravljali o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava na prijedlog 92 zastupnika.

Iz SDP-a su najavili da će podržati pristupanje promjeni Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, no, čelnik stranke Peđa Grbin upozorio je da Ustavni sud dobiva ogromne diskrecijske ovlasti pri odlučivanju koja su pitanja pogodna za referendumsko odlučivanje te da teme o kojima se na taj način ne može odlučivati moraju biti taksativno navedene u Ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da podržava smanjivanje broja potpisa za referendum na 250 tisuća kao i definiranje kvoruma za odlučivanje.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka kazala je da takav prijedlog ne mogu podržati i da ga treba kategorički odbiti. Nejasno joj je zašto se daju tolike ovlasti Ustavnom sudu u odlučivanju o referendumskom pitanju.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Benčić je također upitala zašto se ne propiše o kojim se člancima Ustava ne može odlučivati na referendumu te je ocijenila da će predložena odredba onemogućiti veliki broj referenduma. Smatra i da će kvorum odlučivanja od jedne trećine birača onemogućiti bilo koji ustavotvorni referendum pa nikada više nećemo imati uspješni ustavotvorni referendum.

Socijaldemokrati dali potpise, Vidović odbacio tumačenje da su oni novi  'žetončići'

Davorko Vidović iz Socijaldemokrata ranije je na konferenciji za novinare najavio je da će njegova stranka pokrenuti nacionalni okrugli stol o širim ustavnim promjenama po uzoru na one koje je predlagao bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je i desetero članova Socijaldemokrata dalo potpise za pokretanje postupka promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na referendum, što su neki protumačili da su oni novi 'žetončići', Vidović je takvo tumačenje rezolutno odbacio, naglasivši da oni ni s kim ne trguju.

"Ne podržavamo pokušaj trgovine od pojedinih predstavnika u Saboru. To nije dobar put, Ustav nije krameraj", poručio je, aludirajući na pokušaj dijela lijevo-liberalnih stranaka da se u istom paketu raspravlja o i uvrštenju pobačaja u Ustav.

Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić ustvrdila je da se sada vidi u kojem grmu leži žeton.

"Ovakvo silovanje dnevnog reda, gdje se preko noći pokušava ugurati novu točku, sve kako bi se trenutkom nepažnje onemogućila saborska rasprava i prošvercale ustavne izmjene koje će u praksi ne samo otežati nego onemogućiti referendume u Hrvatskoj sramota je za sve demokratske procedure i nevjerojatno da postoji ijedna demokratska stranka odnosno zastupnik u Republici Hrvatskoj koji će podržati ovakvo gušenje demokracije HDZ-a i onemogućavanje izjašnjavanja volje hrvatskih građana”, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je da je preporuka Venecijanske komisije omogućiti građanima da na referendumu odluče o referendumskim izmjenama. Kazala je i da će referendumi u Hrvatskoj biti stvar prošlosti, ako to prođe kako je zamišljeno.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš slaže se s pokretanjem ustavnih promjena, suglasna je s brojem potrebnih potpisa od 250 tisuća, ali je zatražila da se diskrecijske ovlasti Ustavnog suda smanje na najveću moguću mjeru.

Branko Bačić (HDZ) je, komentirajući oporbene kritike na račun ovlasti Ustavnog suda i kvoruma odlučivanja poručio da su, kao predlagatelji, otvoreni za kvalitetne prijedloge. Neodgodiva je društvena potreba ići u proces uređenja referendumske legislative jer je riječ o neuređenom području koje odgovara samo onima koji politikantski skupljati poene, poručio je Bačić.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je da nisu dobro definirana pitanja o kojima se ne smije odlučivati na referendumu, pogotovo vezano uz ljudska prava. Istaknula je i da ta pitanja treba definirati u Ustavu, a ne u Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista na konferenciji za novinare izrazio je čuđenje što je prikupljeno 92 potpisa za ustavne promjene koje će dovesti do daljnjeg otežavanja i ograničavanja referenduma. Nijedna stranka ni zastupnik s desne strane političkog spektra nije podržao te promjene Ustava.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Dok dioničari i inozemni analitirači ne vjeruju da će Lex Agrokor pomoći, Toni Ramljak najavljuje svježi novac i plaće

Više s weba