nato savez

SAD podupire hrvatsku odluku da kupi francuske avione: 'Bit ćete još snažniji'

Image
Foto: Twitter/Vlada

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bili su ponuđeni još novi američki F-16 Block 70

28.5.2021. u 14:39/ Hina

Sjedinjene Države podržale su odluku Zagreba da kupi francuske višenamjenske lovce i poručile Hrvatskoj da će interoperabilnost zrakoplova učiniti njezinog snažnog saveznika u NATO-u još snažnijim, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Zagrebu. 

"Američka vlada podupire hrvatski odabir borbenih zrakoplova iduće generacije. Interoperabilnost zrakoplova učinit će snažnog saveznika NATO-a još snažnijim", napisalo je američko veleposlanstvo u Zagrebu na Facebooku nakon što je Hrvatska objavila da kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura. 

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bili su ponuđeni još novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

"Od hrvatske neovisnosti, pomoć SAD-a Hrvatskoj dosegla je više od šest milijardi kuna", ističe američko veleposlanstvo i dodaje da SAD ostaje predan jačanju zajedničke obrane u NATO-u. 

"Od Afganistana do Kosova američki i hrvatski vojnici služili su rame uz rame diljem svijeta. Američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo stup je naših bilateralnih odnosa i izdržat će generacijama koje dolaze", objavilo je američko veleposlanstvo. 

Image
'Sve je u cijeni'

Plenković o francuskim avionima: 'Stižu početkom 2024. godine, a otplata kreće već iduće godine. Možemo je bez problema servisirati'

Image
'Sve je u cijeni'

Plenković o francuskim avionima: 'Stižu početkom 2024. godine, a otplata kreće već iduće godine. Možemo je bez problema servisirati'

Nešto ranije se o hrvatskoj odluci oglasio i službeni Pariz. 

Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, priopćila je francuska ministrica obrane Florence Parly. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Grčka kupila 18 Rafala u siječnju, "činjenica da je i druga članica EU-a izabrala ponudu europske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog", dodala je Parly.  

Premijer Andrej Plenković je rekao da se "francuska ponuda pokazala najboljom jer za najmanje novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion''.

Naglasio je da je ponuda najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti ulazak Hrvatske u europodručje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
kakva sretna lica

Mlad, vitak i nadobudan: Prije 16 godina Zoran Milanović postao je šef SDP-a. Ovako se slavila pobjeda

Više s weba