odluka suda

Samohrana majka dvoje djece koja se nije htjela cijepiti ni testirati opravdano je dobila otkaz

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pravila su se pridržavali svih 149 radnika, a jedino ona nije. Nije bila cijepljena i navela je da si sama ne može financirati testiranje

10.5.2022. u 10:27/ J.S.

Općinski sud presudio je 42-godišnjoj radnici iz Varaždina koja je dobila izvanredni otkaz jer nije dolazila na posao zbog toga što joj je poslodavac onemogućio ulaz u poduzeće jer nije imala COVID potvrdu ili negativan test na koronu.

Ona je tužila tvrtku zbog toga, ali i izgubila jer kako kaže sud, otkaz je zakonit. Kako javlja Večernji list radila je na razvrstavanju otpada, a također je i samohrana majka dvoje djece.

U tužbi je navela da joj je poslodavac 1. rujna prošle godine fizički prepriječio ulaz u poslovni prostor te najavio da će to raditi i idućih dana. Naime, poslodavac je desetak dana prije, 20. kolovoza od svih radnika zatražio da za ulazak u poslovne prostore imaju potvrdu o preboljenju, cijepljenju, testiranju ili drugo. Ona ni jedno od toga nije imala.

Image
ima pravo žalbe u roku dva tjedna

Prvi takav slučaj u Sloveniji: Učiteljica iz Maribora, aktivna 'antivakserica', dobila je otkaz jer se odbijala testirati ili cijepiti

Image
ima pravo žalbe u roku dva tjedna

Prvi takav slučaj u Sloveniji: Učiteljica iz Maribora, aktivna 'antivakserica', dobila je otkaz jer se odbijala testirati ili cijepiti

Iz tvrtke kažu da joj nisu fizički zapriječili ulaz, nego su je direktor i izvršni direktor upozorili na nova pravila, nakon čega je ona napustila tvrtku i više se nije pojavila. U tvrtki kažu da su pokušali saznati je li završila na bolovanju, no nisu uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila su se pridržavali svih 149 radnika, a jedino ona nije. Nije bila cijepljena i navela je da si sama ne može financirati testiranje. Također, kaže da joj je pulmolog zbog problema s astmom rekao da se "ne mora cijepiti".

"Nije bilo ograničeno njezino pravo na rad i slobodu rada već je to pravo zbog zdravlja ljudi samo uvjetovano ispunjenjem određenih uvjeta koje je tužiteljica bez većih teškoća i troškova mogla ispuniti", smatra Sud.

Upravo se čita

Image
od ponoći

Vlada objavila nove cijene goriva

U presudi se navodi da je u vrijeme epidemije odgovornost pojedinca bila povećana, a "građani su sami bili dužni poduzimati sve propisane mjere kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze."

Sud je zaključio da mjere nisu diskriminatorne jer je radnicima ostavljena mogućnost izbora: Cijepljenje koje je bilo potpuno besplatno i dostupno te testiranje koje se moglo napraviti prije dolaska na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Bandić je grijeh SDP-a'

Više s weba