DRAŽEN JOVIĆ

Šef Sindikata ZET-a: 'Sastanak je bio nestvaran. Tražili su odricanje od nagrada i božićnica, to ne dolazi u ...

4.11.2021. u 20:00/ RTL Danas

Jović je kazao da sindikalisti godinama traže da se u svim trgovačkim društvima Zagreba provede sistematizacija i reorganizacija

Više od polovice konsolidiranog duga zagrebačke gradske uprave, otpada na najvećeg komunalca u Hrvatskoj - Holding. Tvrtka duguje ukupno 4.9 milijardi kuna i gradonačelnik Tomislav Tomašević krenuo je u rješavanje tog problema.  Prvi korak bio je sastanak s čelnicima čak 19 sindikalnih organizacija koje djeluju unutar Holdinga. A što je dogovoreno, o tome više zna Ilija Radić koji je razgovarao sa Draženom Jovićem, šefom Sindikata zagrebačkog Holdinga ZET-Zagreb. 

"Moguće je izići iz krize bez otpuštanja radnika ali nije moguće izaći bez da se završi reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta u Zagrebačkom holdingu i ostalim trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, gdje ćemo pokazati da na određenim visoko plaćenim rukovodećima mjestima imamo viška zaposlenih", kazao je.

"Nama kronično nedostaje operativnih radnika, čistača na ulici, radnika u Zrinjevcu, vozača u ZET-u. Imamo problema sa savjetničkim mjestima, s mjestima pomoćnika, stručnim suradnicima, to su takva i slična radna mjesta", kazao je Jović.

Kazao je i da sindikalisti godinama traže da se u svim trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba provede sistematizacija i reorganizacija koja će pokazati da kronično nedostaje operativnih radnika i da postoji višak zaposlenih na rukovodećim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tajanstveni Tomašević

Pozvao sindikalne čelnike na sastanak, krije li se otvaranje teme viška radnika? Iz njegova PR tima šute...

Image
Tajanstveni Tomašević

Pozvao sindikalne čelnike na sastanak, krije li se otvaranje teme viška radnika? Iz njegova PR tima šute...

"Samo tako ćemo moći prevazići situaciju i pokazati radnicima da cijenimo njihov trudi rad ali i građanima Zagreba da se počinje čistiti situacija", kazao je.

Komentirao je i jesu li sindikati spremni odreći se božićnica i novčanih nagrada s obzirom da je to bio jedan od prijedloga. 

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

"Malo je sastanak bio nestvaran u odnosu na jučerašnji koji smo imali s Tomaševićem gdje je garantirao poštivanje radničkih prava i odredbi kolektivnog ugovora, a na današnjem sastanku s Novakovićem je jedan od prvih upita i prijedloga bio da se idući tjedan sastane pregovarački odbor gdje će Uprava Holdinga predložiti odricanje od nagradi u iznosu od 2500 kuna i božićnica u iznosu od 1250 kuna. Sindikati su jasno poručili da ne dolazi u obzir smanjivanje radničkih prava", kazao je.

Kazao je i da je odnos božićnica i nagrada koje dobivaju radnici minimalan naspram proračuna Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako govorimo grupi Zagrebačkog Holdinga, govorimo o 30 milijuna kuna. kada znamo da je to 30 milijuna kuna u odnosu na proračun Holdinga od 4 milijarde kuna, pomalo i nestvarno zvuči da jedan od prvih poteza nove Uprave da se radnicima oduzme 30 milijuna kuna", kazao je. 

Komentirao je i hoće li doći do poskupljenja usluga u Gradu Zagrebu.

"Prema nekakvim neslužbenim informacijama možemo očekivati poskupljivanja, ali o tome ne odlučuju sindikati nego gradska vlast, ali vjerujem da hoće", kazao je. 

Komentirao je i kolika bi trebala biti karta ZET-a da ZET izađe iz dugova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene karata određuje vlasnik, Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik. Moramo se dogovoriti želimo li da karte ostanu u prihvatljivim iznosima, a ne da se stalno manipulira s iznosom subvencije. jednom govorimo da je ZET gubitaš i da mu treba ukinuti subvencije. Te subvencije su drugi naziv za izvršenje obveza usluga koje su radionici ZET-a pružali prema građanima. Konačnu cijenu će morati odrediti gradonačelnik, ali vjerujem da će morati u budućnosti doći do povećanja zbog poskupljenja naftnih derivata ako ostane situacija kakva je", kazao je. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
RAZGOVOR S DR. RAJOVIĆEM

'Čak 50 posto djece ima razvojne smetnje. Oni moraju trčati i skakati. I pustite dijete da mu bude dosadno'

Više s weba