PRVI INTERVJU

Šefica HUP-a za RTL o vladinim mjerama: 'Nismo za ograničavanje cijena, ali razumijemo cilj'

8.9.2022. u 19:50/ rtl.hr

Kaže i kako nastavljaju gurati svoj prijedlog o povećanju plaća kroz porezno rasterećenje

Irena Weber, šefica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u prvom intervju nakon dolaska na čelo HUP-a razgovarala je s Dajanom Šošić.

Prokomentirala je i vladine mjere te pokušala predvidjeti kakva jesen i zima očekuju poslodavce i poduzetnike. Smatra da je Vlada pravovremeno reagirala, nazadovoljni su jer su uvažili i osnovne zahtjeve, a to je da se uključe svi poduzetnici u svim industrijama. Zadovoljni su, navodi i u smjeru u rasterećenja poreznog rasterećenja rada.

Dalje se osvrnula na ograničavanje cijena struje za poduzetnike pa navodi kako je vladina mjera za tri puta niža nego tržišna. "Ona pruža sigurnost i okruženje koje im treba da mogu funkcionirati", govori.

"Važno nam je da imamo sigurno i stabilno okruženje, ulazimo u fazu planiranja i budžetiranja. Po pitanju plina mi očekujemo rješenje na tragu rješenja problema struje koja je osnovni problem. Čak 80 posto članova kaže da im je struja problem", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zakašnjele i promašene?

Kako bi nadomjestili gubitke zbog vladinih mjera trgovci najavljuju novi rast cijena. I građani nezadovoljni

Image
zakašnjele i promašene?

Kako bi nadomjestili gubitke zbog vladinih mjera trgovci najavljuju novi rast cijena. I građani nezadovoljni

"Plin je isto enormno važan, a u zadnje dvije godine cijena mu se povećala deset puta. Sutra je sastanak ministara EU pa tu očekuju prva rješenja", ističe.

Ograničavanju se i cijene pojedinih osnovnih namirnica, a trgovci već najavljuju poskupljenja pa Weber kaže da je to udar na prehrambenu industriju, na trgovinu konkretnih proizvoda i na maloprodaju. "Mi pratimo i analiziramo kakav će to biti utjecaj. Načelno jesmo protiv ograničavanja cijena, ali s obzirom na ekstremnu situaciju, razumijemo cilj vlade", ističe.

Upravo se čita

Image
NEOČEKIVAN DOGAĐAJ

VIDEO Kovačić otkrio kako je zaradio 'šljivu' ispod oka koja je privukla pažnju na presici

U konačnici rekla je i da još uvijek nastoje progurati HUP-ov prijedlog o povećanju plaća svima kroz porezno rasterećenje. "U komunikaciji smo s Primorcem, dogovorili smo relaksiranje poreznog opterećenja kroz neoporeziva davanja. Odlučili smo i nastavit ćemo pregovore o relaksiranju rada kroz porez na dohodak. Predlagali smo povećanje neoporezivog dijela s 4000 na 5000 kuna što bi imalo pozitivan utjecaj na zaposlenike s najmanjim plaćama, a predlagali smo i smanjenje najniže stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto", govori.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Život u izbjegličkom naselju Mala Gorica

Nemaju pitku vodu, sadržaja za djecu, a uskoro bi im i krovovi trebali biti srušeni

Više s weba