Potresi prijete

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL Danas: Ovaj potres je bio jači od nekih atomskih bombi

29.12.2020. u 18:50/ RTL Danas

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr ranije je rekao da je vjerojatnije da neće biti više ovako jakih potresa, te da nema znakova aktivnost zagrebačkog rasjeda.

Drugi veliki potres koji je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska nanio je ogromna razaranja, a osjetio se u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i van njenih granica. O tome što možemo očekivati i hoće li biti sve u redu u RTL-u Danas govori seizmolog Krešimir Kuk

Sve u redu je relativno. U epicentralnom području su razmjeri šteta strašni, tako da tamo sigurno nije u redu, no službe i država funkcioniraju, nažalost imali smo iskustva i čini se sve da efekti budu što manji.

Riječ je o potresu iznad 6 po Richteru. Je li vas to iznenadilo i je li to maksimum koji se može dogoditi?

Iznenadilo nas je u smislu da nismo očekivali da će se i zagrebačko epicentralno područje prije nekoliko mjeseci i područje Pokuplja u ovoj godini odraditi svoje seizmičke aktivnosti. Nije nas iznenadilo u smislu da se tamo događaju potresi. Takav je bio i 1909. godine. Mi smo to upozoravali i to jesu, u okolici Zagreba, medvedničko podruje, Pokuplje, mjesta gdje su potresi najjači.

Što se događa pod Hrvatskom. Ovo nije osjetila samo Banovina, već sve do Napulja.

Osjetio se i u Sloveniji i čak u Njemačkoj. To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda pređu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio. To je normalna pojava.

Možete li tu energiju usporediti s nečim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, to je jače od nekih atomskih bombi koje su bile korištene.

Gradonačelnik Petrinje ima pravo kada je to usporedio s Hirošimom?

Da, nažalost, naša gradnja je loša i stara i to je najprije razlog što imamo tako velike štete i žrtve, ali to nam je poznato. Sva novija gradnja, zgrade izgrađene prema suvremenim protupotresnim standardima su ovaj potres istrpile bez problema.

Sve nas zanima što će biti dalje, puno smo naučili o potresima. Danas je nakon snažnog došao još snažniji. Kakvi su dani pred nama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA

Maturant porečke srednje škole poginuo u Pragu: Pao s velike visine?

Uvijek nakon jakog potresa dolazi serija slabijih, koja je duža i jači su potresi što je glavni bio jači. Nekad se događa da serija počne slabijim potresima, nazivaju se prethodni potresi tom glavnom. To je nas zadesilo jučer. Imali smo nekoliko jačih potresa, jačih od prosjeka, pa smo se svi ponadali da je to maksimum, ali ovoga puta se pokazalo da je 6,2 magnituda, poput onog 1909 u istom području. Ono što je dobro, ako je išta dobro, jest da je to maksimalna jačina koja se na tom području može dogoditi. U terminima vjerojatnosti, o kojoj se u seizmologiji ne govori, veća je vjerojatnost da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji.

Potresi nikad nisu pravilno raspoređeni u vremenu. Prečesto se to čuje pa neki znaju računati da smo sto godina mirni.

Image
RAZORAN POTRES

Dramatičan dan u Petrinji, 20 sekundi užasa: 'Isuse, Bože, gdje su mi djeca?'

Image
RAZORAN POTRES

Dramatičan dan u Petrinji, 20 sekundi užasa: 'Isuse, Bože, gdje su mi djeca?'

Detektirali smo tijekom emisije niz potresa, pa i jedan od 4 stupnja, hoće li biti jačih novih?

To je uobičajeno, nakon svakog jačeg potresa dogodi se serija slabijih potresa, uspostavlja se novo ravnotežno stanje i to je očekivano. Ono što se nikad ne zna kada će započeti neka serija, ali se zna da nakon najjačeg potresa slijede slabiji, a imamo razloga vjerovati da je ovo bio najjači potres, jer se radi o maksimalnoj snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su osjetili potres u Zagrebu kažu da je drugačije tresao nego onaj u ožujku?

Drugačije ga doživljavamo. Zagrebački potres je bio gotovo ispod grada i njega primarno osjetimo kao udarac, eksploziju i drugačije se tresemo. Zagreb je prilikom ovog potresa bio udaljen 40 i više kilometara i više se osjetilo ljuljanje, a manje kao udarac, ne čuje se tutnjava i još neke karakteristike koje su vezane uz to da dolaze drugačiji valovi.

Možete li nam objasniti - jedan je rasjed ispod Petrinje. Što se točno dogodilo?

Rasjed ili sklop rasjeda, sustav, na njega djeluju, tako je i nastao, tektonske sile koje su prisutne zbog stalnog djelovanja afričke ploče na euroazijsku, pritišće je, a i jadranska mikroploča se podvlači pod Dinaride. To su sile i procesi koji uzrokuju napetosti. Na rasjedu se akumulira energija, postoji stalna sila, on bi se djelovanjem sile trebao kretati, ali ga koče razni procesi. Kad se skupi dovoljno energije, rasjed puca, dolazi do tog velikog pomaka duž rasjedne linije, tada nastaje potres i tim pomakom kreću seizmički valovi po fizikalnim zakonima koji prenose energiju, koja se titranjima i njihanjima prenosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su duge te linije?

Ne znamo točno, ali naravon radi se o velikim dužinama, kilometrima, u svijetu gdje su jači potresi ti rasjedi su veći, pomaci su veći, pa to i duže traje.

Ovo je bio veliki pomak? Može li pomaknuti ovaj naš rasjed ispod Zagreba da se ponovno pokrene?

Rasjedi zagrebačkog epicentralnog područja nisu direktno spojeni na ovo epicentralno područje, stoga direktni pomak neće odmah uzrokovati pomak na rasjedu ispod Zagreba. Ono što se nekad događa je da ako neki rasjed već ima neku akumuliranu energiju, što bismo mogli reći da se sprema za potres, dolaskom novih valova, može se aktivirati i onda će doći...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali za sada ništa nije spremno?

Nismo registrirali nikakvu seizmičku aktivnost, bar ne neku koju bismo primijetili, s obzirom da se tresemo stalno zbog Pokuplja, pa je teško razaznati male seizmičke događaje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
vlada donijela uredbu

Od sutra su jeftinije sve vrste goriva: Ovo su nove cijene

Više s weba