Gošća RTL Danas

Selak Raspudić o tome je li ona kandidatkinja Mosta za premijerku i zašto su je na letku 'odrezali'

30.1.2023. u 20:20/ Danas.hr

Za Plenkovića je rekla da ne želi špekulirati hoće li završiti u zatvoru, ali da ne bi bio prvi HDZ-ov premijer koji je završio tako. Za opoziciju je rekla da postoje stvari oko kojih se svi moraju složiti kao što je to bilo oko Zakona o pomorskom dobru

Hašek logotip

MOST obilježava deset godina od osnutka, a tim su povodom predstavili programsku Deklaraciju stranke.

Rezultat je to, rekli su, zajedničkog djelovanja i članova i simpatizera.

Tim povodom gošća u studiju RTL Danas bila je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić koja je otkrila da na predsjedničkim izborima nikad ne bi podržali Zorana Milanovića te da treba razbiti mit da je Plenković najbolji premijer.

Na pitanje, računa li MOST na birače HDZ-a s obzirom na to da imaju slične smjernice, odgovorila je da oni ciljaju na sve kojima je u "interesu slobodna i otvorena Hrvatska".

"A vjerujem da takvih ima među, sad već bivšim, biračima HDZ-a. Svjedočimo zalasku nekad najsjajnije zvijezde na briselskom nebu, premijera AP", rekla je zastupnica.

Image
zbog korupcije

Grmoja: Želimo potaknuti DORH da pokrene poništenje dodatka ugovoru INA-e i MOL-a

Image
zbog korupcije

Grmoja: Želimo potaknuti DORH da pokrene poništenje dodatka ugovoru INA-e i MOL-a

Na pitanje, s kim je Most spreman razgovarati, kaže da su to svi koji su spremni na pregovore, da su spremni sjesti s takvima za stol.

"To su svi koji imaju interes dobrobit Hrvatske i koji imaju interes prekinutu ovu koruptivnu mrežu, da maknu HDZ od tokova novca. Svi takvi dobro došli su", rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, s obzirom na ideologiju, jesu li spremni razgovarati i sa strankama na lijevom spektru, odgovara da je to ipak bitno pitanje.

"Ideologija određuje stranku, bitna je građanima Hrvatske. Ali vidjet ćemo, otvoreni smo za razgovore, što ne znači da ćemo se odreći zajedničkih vrijednosti. Ali ako postoji politika, oko koje se možemo složiti, možemo razgovarati na tragu onoga za što se zalažemo u deklaraciji koju smo danas predstavili", odgovorila je.

Dodala je da nikome ne žele reći a priori 'ne'.

"Vidimo što se događa, sada više nego ikad jasnije, da cijela mreža zahvaća i aktualnog premijera. Trebamo imati na umu dobrobit Hrvatske. Oko nekih stvari se treba moći i opozicija složiti. Vidjeli smo složnu opoziciju oko Zakona o pomorskom dobru, trebali bi se složiti i oko drugih stvari bitnih za Hrvatsku", rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kaos u dubravi

U kafiću se posvađao sa Srbinom (36) , ispalio nekoliko metaka pa mu pucao u nogu

Je li cilj onda veliko okupljanje svih i lijevih i desnih, samo kako bi maknuli HDZ? I kako onda dalje - za to kaže da su odgovor dali kroz svoje temeljne politike u deklaraciji.

"Sada su to četiri stupa deklaracije, a kasnije će nastaviti s ostalima. To su poljoprivreda, digitalizacija društva, gospodarske i demografske politike s vrlo konkretnim mjerama - od jedinstvenog dječjeg doplatka, do osnaživanja digitalnog sektora, IT firmi. Nije pitanje da ne postoji alternativa. Postoje jasne politike, već sad smo usmjereni prema budućnosti, a ne da detaljno analiziramo HDZ-ova zalazak", istaknula je saborska zastupnica.

S obzirom na to da je Most posljednjih 10 godina dva puta bio u političkom braku s HDZ-om, na pitanje, postoji li šansa za treću sreću, spremno odgovara da ne.

"Most je izašao iz Vlade zato što se nije slagao s koruptivnim politikama, što je tražio da se neke stvari izanaliziraju. Jedna smo od rijetkih stranki koja doista želi mijenjati Hrvatsku i pod cijenu pozicija", odgovorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje postoji li odgovornost premijera na afere Software, Smradex, AP... kaže da je jedino njemu (Plenkoviću op.a) "palo na pamet da bi on mogao biti stanoviti AP, što je bilo jasno svim građanima".

"Vjerujem da ga i danas vitez Reiner i Bačić uvjeravaju da Žalac i Rimac nisu mislile na njega kada su o tome pisale. Mislim da je bespredmetno razgovarati više o korupciji u HDZ-ovim redovima. Hoće li on završiti u zatvoru ili ne, ne želim špekulirati, ali ne bi bio prvi iz redova HDZ-a kojem se to dogodilo. Treba se usmjeriti prema Hrvatskoj, pokazati da postoje politike koje mogu zamijeniti HDZ, a najviše je bitno razbiti mit da imamo najsposobnijeg premijera", rekla je Mostova zastupnica.

Kaže, u stranci još ne razgovaraju o svom kandidatu za premijera, pa tako ni o tome je li ona kandidatkinja.

"Kada procijenimo tko je najbolji u našim redovima, tu ćemo osobu istaknuti za premijersku poziciju. Ali svaka osoba iz Mosta je bolja od premijera. Tri ključne stvari s kojima se Hrvatska suočila, od COVID krize, obnove, inflacije te uvođenja eura - svugdje je premijer zakazao", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je na današnjem letku Mosta ona jedina žena, a onda je na slici i na pola prikazana, pitanje je bilo je li to znak da joj ne vjeruju.

"Nije mi taština zamaglila oči da se bavim time kako sam pozicionirana na slici. To dolazi iz redova HDZ-a koji su brinuli gdje je bila njihova fotografija. Nevažno je , bitno je da je Most i da stojimo zajedno. Moja druga polovica je uvijek s narodom".

Za predsjedničke izbore kaže da sigurno neće podržati Milanovića te da će vjerojatno izaći s vlastitim kandidatom. Tko će to biti, kaže, još ne razgovaraju. Opet, na pitanje je li ona moguća kandidatkinja, kaže: "Nismo pozicije dijelili među sobom. Ali svatko tko uđe u političku arenu mora biti spreman izložiti se za poziciju za koju stranka ocijeni da je najbolji."

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVAKA ČAST

FOTO U KBC Sestre milosrdnice prvi put u RH odradili biopsiju tumora pomoću robotske ruke

Više s weba