loše su i psihički

Sestre uhićenih Hrvatica u Zambiji: 'Bolesni su, imaju malariju i doslovno su na rubu gladi'

Image
Foto: RTL

U pritvoru ih nitko nije zlostavljao, no s obzirom na neimaštinu koja vlada u toj afričkoj državi, svi su stalno na rubu gladi. Neki su već preboljeli malariju, a neki je imaju trenutno, ispričale su sestre Hrvatica koje su uhićene u Zambiji

9.2.2023. u 20:51/ Danas.hr

Iris Kraljević, sestra Ivone Kraljević koja je uhićena sa suprugom Noom, te Jelena Jakopović, sestra uhićene Aleksandre Peršić, svjedoče o tome kako su Hrvati u Zambiji sada u puno težoj situaciji, psihički i fizički. Neki su smršavjeli i 13 kilograma i doslovno su na rubu gladi, piše Jutarnji list.

"Nije dobro uopće. Sve njihove nade i snaga kao da su presušile u trenutku kada su još jednom uhićeni prilikom ukrcaja u zrakoplov. U pritvoru ih nitko nije zlostavljao, no s obzirom na neimaštinu koja vlada u toj afričkoj državi, svi su stalno na rubu gladi. Neki su već preboljeli malariju, a neki je imaju trenutno. Još u ponedjeljak jedno od njih moralo je ići u kliniku za malariju s visokom temperaturom", svjedoče Iris Kraljević i Jelena Jakopović, uz napomenu da su jako zahvalni Hrvatima iz Zambije koji su donosili hranu i vodu.

Image
Priča o proceduri

Siromašna Zambija Hrvatskoj očitala pravnu lekciju. O svim propustima države za Direkt govori sutkinja iz Zagorja

Image
Priča o proceduri

Siromašna Zambija Hrvatskoj očitala pravnu lekciju. O svim propustima države za Direkt govori sutkinja iz Zagorja

Koliko je istine u nagađanjima o anonimnoj prijavi iz Hrvatske, kažu da one to ne mogu znati. Ipak, nadaju se da nitko nije toliko zao.

Obitelji žele samo da javnost shvati da nitko od uhićenih nije trgovac djecom, da su bili uvjereni da su posvojenja potpuno legalna i da su se za tu djecu pripremali s njihovim posvojiteljima.

"Bojimo se za živote članova svoje obitelji i prijatelje koji su 7. veljače neopravdano opet privedeni. I to nakon što ih je Zambija deportirala. Molimo javnost da shvati da su u pitanju ljudi, njihovi sugrađani. I apeliramo na njihovu djecu. Iste sekunde kada je sudski postupak prekinut, Zambija je djecu praktički otela. Kako je moguće da preko 60 dana nitko ne zna gdje su djeca, u kojem su stanju? Ta djeca su državljani Republike Hrvatske" poručuju obitelji uhićenih Hrvata.

Apeliraju na sve institucije u Hrvatskoj, EU, kao i na međunarodnu zajednicu i medije, da se maksimalno angažiraju da se ovaj slučaj što prije riješi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan grada zagreba

Pogledajte procesiju Majke Božje od Kamenitih vrata. Znate li njezinu legendu?

Više s weba