PODIVLJALI RAČUNI

Sezona grijanja nije ni blizu, mnogi već strahuju! Stigli računi volonterima sa zadužnicama na ogromne iznose...

18.8.2022. u 19:03/ Goran Latković

Plinare već šalju ugovore s višestruko većim cijenama nego prošle sezone, pa se mnogi pitaju kako će plaćati račune

U siječnju 20212. plin su plaćali 1800 kuna, a godinu dana kasnije 4300. Neprofitna udruga iz Bjelovara koja brine o osobama s intelektualnim poteškoćama, plaća plin u kategoriji poduzetnika iako to nije! Samim time imaju i skuplje račune.

"Mi smo organizacija civilnog društva koja pruža socijalnu uslugu, koja se financira iz sredstava države. Onda ta sredstva koja bi trebala upotrijebiti za socijalnu uslugu mi moramo preusmjeriti za plaćanje nerealno visokih režija", kazao je Mario Blaha, tajnik i voditelj udruge OSIT Bjelovar.

Gradska plinara Zagreb Opskrba ih i dalje smatra poduzetnicima, poslali su im novi ugovor koji trebaju potpisati do 1. rujna, u protivnom će im isključiti plin iako dugovanja nemaju. Potpisom ugovora obvezuju se i na zadužnicu.

"Od nas traže zadužnicu, i to nas je dosta pogodilo. Mi kao udruga, odnosno organizacija civilnog društva nemamo vlasnike, svi smo vlasnici. Oni traže da se potpiše zadužnica na 2000 eura i da osobnom imovinom jamčimo da ćemo platiti račune za plin", kaže Blaha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva kategorizacija traje godinama, ali za udruge je postala najveći teret poskupljenjem plina za poduzetnike. Tako je račune plaćao i Caritas. Zatim je Vlada u ožujku s biskupskom konferencijom potpisala ugovor koji ih je trebao prebaciti u kategoriju kućanstava. Opskrbljivači ga još ne primjenjuju.

"Ugovor je potpisan 18. ožujka i istog dana je stupio na snagu. Mi smo nekim opskrbljivačima poslali zahtjeve da nas kod plaćanja komunalnih usluga tretira kao kućanstvo. Očekujemo povratnu informaciju. Niste još dobili? Ne, neke smo kontaktirali, rečeno je da je to proslijeđeno njihovim upravama", rekao je Zvonko Erceg, tajnik Caritasa zagrebačke nadbiskupije.

Upravo se čita

Image
SRCE VATRENO

Slika koja topi dušu: Pogledajte reakciju Kramarićeve bake nakon što joj je unuk potopio Kanadu

U istoj je situaciji je i pučka kuhinja župe Sveti Duh, i oni bi trebali ući pod kućanstva, ali onda neće imati dovoljno struje.

"Postoji zakonska regulativa za što je mišljenje dalo Ministarstvo gospodarstva da se mi možemo voditi kao kućanstvo, ali tu onda postoje onda druge administrativne zapreke kad se stavimo u kategoriju domaćinstava, tada je potrošnja limitirana", kazao je fra Vlado Vidović, župa Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenja neće zaobići ni obrazovne ustanove, neke bjelovarske škole dobile su ugovore za plin, a cijena mu je čak 8 puta veća! Račune će plaćati osnivači, gradovi i županije. Među nekim ravnateljima, počelo se govoriti o mogućoj online nastavi.

"To je zadnja linija obrane, nema šanse da Bjelovar dopusti da klinci imaju online nastavu. Morate ih shvatiti, oni su u situaciji gdje ne znaju što će napraviti. U Bjelovaru nema šanse da ide online nastava, sve ćemo poduzeti pa čak i financijski ako treba", tvrdi gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Sezona grijanja još nije ni blizu, a jasno je da se mnogima od nje već sada ledi krv u žilama!

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba