mirušu na jesen

Sezona je dunja, a ekipa RTL Danas sudjelovala je u berbi: Znate li kako se konzumira ovo voće?

thumbnail
18.10.2021. u 8:05/ Matija Mlinarić

Jesenske berbe voća su pri kraju, što ste detaljno mogli pratiti u našim emisijama. Pobrali smo sve, zapravo, gotovo sve. Ostale su nam još dunje.

U Hrvatskoj je malo onih koji se bave proizvodnjom dunja, a i većina građana ne zna kako se dunje konzumiraju.

U Malim Zdencima u punom je jeku berba dunja, voća koje nije samo ukras, već ukusan i zdrav jesenski desert. Kako bi se pobralo ono što je naraslo na dva i pol hektara trebalo je i radnika, a njima ovaj posao nije predstavljao nikakav problem.

"Ne znam koliko je kanta kilograma ali jedna drvo napuni jednu kantu, ali sto je to za nas ovako mlade", našalio se berač Željko.

Image
U Dalmaciji

Masovna turistička berba grožđa već tradicionalno je privukla brojne znatiželjnike, ali danas se išlo i po vino s vlastitim imenom

Image
U Dalmaciji

Masovna turistička berba grožđa već tradicionalno je privukla brojne znatiželjnike, ali danas se išlo i po vino s vlastitim imenom

"Vrlo lako se skida se skida sa stabla, da se lako i stresti. Izvrsno nam ide. Jedno novo iskustvo", kazala je oduševljena beračica Vesna.

Vlasnik ove plantaže na proizvodnju dunja odlučio se u mirovini. Nasad je star 5 godina i ovo je zapravo prva prava berba.

"Ovo je prvi urod, očekujem tonu ili tonu i pol. Za početak smo zadovoljni", rekao je vlasnik OPG-a Željko Vukoja.

Sve traženiji su ekološki proizvodi, pa i ova dunja, deficitarna je. Tko želi zdravu namirnicu punu vitamina, u dunji će naći što traži.

Dunje su inače pune C i B vitamina, a savršene su za sve one koje imaju probleme sa želucem, krvožilnim i dišnim sustavom. No, koriste se u razne svrhe.

Osim po svojoj žutoj boji dunje su poznate i po ugodnom mirisu. Zbog toga nekada su se mogle naći u svakom kućanstvu, stavljale su na ormar ili na police u dnevnom boravku.

Ovo voće pretvrdo je da bi se jelo sirovo, ali može se konzumirati u nekim drugim oblicima.

"Planiramo raditi kompote, džem od dunje, sok. Krenut ćemo i u proizvodnju rakije dunjovače koja je i vani popularna", objasnila je Dubravka Vukoja, vlasnica OPG-a.

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Iako je danas malo proizvođača dunja, stvari bi se ubrzo mogle promijeniti, jer kako kažu s ovog OPG-a svako malo dobivaju pozive ljudi zainteresiranih za sadnju vlastitog nasada.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
TREBA LI SE BRINUTI?

Štakori i dalje izlaze! Ovog puta snimili ih na Cvjetnom trgu u Zagrebu: 'Bio je velik kao golub'

Više s weba