OGLAS

o božićnicama

Sindikalist Ribić: Zašto se vi mediji fokusirate na božićnice? Bujas iz Glasa poduzetnika: Neka se nađe novac i za one u velikim problemima

6.12.2020. u 19:13/ Goran Latković

Svaka strana kad je božićnica u pitanju ima svoje probleme i svoje stavove.


Još je 19 dana do Božića, a zaposleni se u te dane pitaju hoće li poslodavac isplatiti božićnicu. Doduše, ova je godina nikad teža za svakog poslodavca pa su novčani darovi pod borom za mnoge pod upitnikom. Svaka strana kad je božićnica u pitanju ima svoje probleme i svoje stavove.

Stoga ih je na istom mjestu uživo okupio RTL-ov reporter Goran Latković, predstavnika Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića i Hrvoja Bujasa iz Glasa poduzetnika.


Gospodine Bujas mogu li mali i srednji poduzetnici razmišljati uopće o isplati božićnica?

U kakvoj smo situaciji, mi možemo samo razmišljati kako da preživimo do sljedeće sezone, ljeta ili Uskrsa. Velika većina malih i srednjih poduzetnika i obrtnika ne zna kako će isplatit plaće, a kamoli božićnicu. Mi bismo voljeli da možemo i ove godine kao i prošle isplatiti ju, ali mi se čini da većina to neće moći. 

Gospodine Ribić vi u javnom i državnom sektoru ste zaštićeni kolektivnom ugovorom i vaše božićnice su zajamčene. Kako gledate na njihove probleme?
Vi vjerojatno znate da sam ja i sindikat jedan od prvih u proljeće zagovarao da se mora pomoći gospodarskom sektoru. Kao i u cijelom svijetu bile su i jesu potrebne injekcije i po potrebi zaduživanja i sada se dobivaju relevantne injekcije koje podržavamo da država do stanovite razumne mjere pomogne poduzetnicima i poslodavcima.

Što biste rekli da država kaže - nemamo novac morate se odreći božićnica kako bismo novac raspodijelili za očuvanje radnih mjesta?

Da to dođe od države bilo bi nepotrebno i besmisleno. Ali kada bi do toga došlo onda bi država trebala ograničiti isplatu svih božićnica. Znam da ima firmi u kojima neće biti božićnica i kojima prijeti zatvaranje, ali isto tako ima i onih u kojima će biti. Jednostavno moraju se poštovati dogovori i potpisani sporazumi.


Gospodine Bujas mislite li da je taj stav pravedan?

Teško je reći što je pravedno kad nemate neki ozbiljan plan, kao što ga Vlada nije imala u rujnu. Oni daju malo na kapaljku, dobiva se sitno bez nekih ključnih reformi na vidiku. Mi ovdje govorimo o crkavicama od pomoći. 4000 kuna je nivo socijalne pomoći i to je minimum minimuma. 

Ribić: Želim naglasiti da božićnica nije ostavljena iz ljubavi nego je to izrazito  korisno za potrošnju i ekonomski opstanak i opstanak privatnih firmi. 
Sve druge zemlje imaju porez na višak nekretnina nije li sada trenutak da se to pokupi, pet posto građana ima ogromne štednje u hrvatskim bankama koje leže na ogromnim novicma, zašto gospodin Bujas to ne spominje. Zašto se vi mediji fokusirate na božićnice od 3000 000 ljudi.

Bujas: Ako su ljudi dobili božićnice drago mi je, ali neka se nađe novac i za one u velikim problemima koji bilježe ogromne padove. 


Upravo se čita

Image
KODNO IME OPERACIJE

Kako je gradić u srcu Slavonije postao glavna vijest u Brazilu? 'Mislim da ni jednom Đakovčaninu nije drago'

U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
NITKO NIJE ODGOVARAO

FOTO Obitelj Zec ubijena je prije 32 godine. Na Sljemenu dobili spomen-ploču. 'Mračna uspomena na strašan zločin'


Više s weba