OGLAS

jasno i glasno

Sindikat hrvatskih učitelja: 'Odluka o otvaranju škola je ishitrena, nepromišljena i štetna'

Image

razred nastava učionica obrazovanje škola

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Kritiziraju izjavu ministrice Blaženke Divjak da će virtualnu nastavu izvoditi netko drugi.

25.4.2020. u 9:53/ Vijesti.hr

Sindikat hrvatskih učitelja oglasio se priopćenjem povodom otvaranja škola od 11. svibnja te tu odluku nazvao „ishitrenom, nepromišljenom i štetnom“.

Željeli su ukazati na nelogičnosti, opasnosti i potencijalne ugroze te su poručili: 


"Od same proturječnosti da će od 11. svibnja 2020. biti dopušteno okupljanje do 10 osoba, dok u isto vrijeme broj učenika u razredu može biti gotovo tri puta veći, do same činjenice da je fizički i tehnički nemoguće u isto vrijeme biti na dva mjesta, odnosno paralelno voditi nastavu on-line i u razredu s učenicima te da se ne zna što je s visokorizičnim zaposlenicima, ova ishitrena objava pokazuje koliko MZO ne poznaje funkcioniranje nastavnog procesa i materijalne uvjete u kojima škole rade. Ali dokazuje koliko je vješto u prebacivanju odgovornosti, koliko bahato ignorira struku i roditelje i očite, dugo vremena nakupljane, probleme u sustavu koji su se godinama gurali pod tepih.“ 

Kritiziraju izjavu ministrice Blaženke Divjak da će virtualnu nastavu izvoditi netko drugi.

Sindikat ističe zabrinutost

"Zna li ministrica da učitelji/ce razredne nastave u nastavi na daljinu ostvaruju ishode planirane svojim izvedbenim kurikulumima, svojim godišnjim izvedbenim planovima i programima? Različitim redoslijedom, tempom prilagođenim njihovim učenicima?! Zna li ministrica da 'TV učiteljica Đurđa' ne može nikako pokriti sve te posebnosti i razlike?! Kako onda neće učitelji/ce razredne nastave raditi duplo?! Isplanirati i provesti nastavne aktivnosti za učenike koji budu došli u škole, odraditi sve popratne administrativne poslove koji prate svakodnevni rad u razredu, pregledati zadaće, provjere... A onda se informirati što je to s njezinim učenicima radila virtualna učiteljica, pritom zanemariti ako se to ne slaže s onim što je ostatak razreda radio u školi (jer, očito, nema veze ako su ti učenici slušali nešto što su već radili sa svojom stvarnom učiteljicom ili što nisu slušali što i ostatak razreda u školi!), provjeriti što su oni dobili za zadaću, pregledati je, popratiti formativno i sumativno i njihov napredak…“

Sindikat ističe zabrinutost za najmlađe učenike kojima će se spriječiti socijalni kontakt. 

"Je li netko promislio o tome koliko je takva zabrana 'prirodna' djeci te dobi, koliko inzistiranje na takvom ponašanju u velikoj skupini djece za tu istu djecu može biti štetno, s dugoročnim posljedicama?!“, pitaju se. 


Dodaju i kako nakon snažnog potresa školama nisu dane nikakve upute o postupanju u slučaju eventualnih novih potresa. 

Sanacijski timovi nisu poslani u škole kako ib provjerili njihovu sigurnost, a Sindikat tvrde da i neke škole sa zelenim naljepnicama imaju znatna oštećenje. Njih trenutno saniraju samo školski domari i spremačice.

Odluku o ponovnom otvaranju ne podržavaju i zbog brojnih drugih problema kao što su manjak tople vode i nedostatak pomoćno-tehničkog osoblja za dnevne dezinfekcije prostora. Zbog svega navedenog, nadaju se kako će se provedba ove odluke ipak odgoditi. 

"U suprotnom, posljedice mogu biti vrlo opasne. Sve je nadoknadivo, osim ljudskih života! A odgovornost za svaki, nepromišljenim odlukama, izgubljeni život je teret koji ne bi nitko smio preuzeti!“, zaključuju.


Upravo se čita

Image
PRELIMINARNE PROCJENE

U ratu u Ukrajini uništeno više od 170.000 objekata, dosad ubijeno 10 tisuća civila

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
NA ŽUPANIJSKOM SUDU

Pala i 5. optužnica zbog davanja mita i lažnih COVID potvrda: Dvanaestorci prijeti i do 8 godina zatvora


Više s weba