Štrajk u školama

Sindikati u velikom postotku odbili ponudu Vlade, štrajk ide dalje: 'Nećemo se cjenkati!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Premijer Plenković je izjavio da će Vlada stupiti u kontakt sa sindikatima nakon njihova očitovanja

29.11.2019. u 11:30/ Vijesti.hr, Hina

Prosvjetni radnici su na izjašnjavanju velikom većinom odbili Vladinu ponudu, stoga se štrajk u obrazovnom sustavu nastavlja, objavili su u petak sindikalni čelnici.

"Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske početkom rujna, nakon mirenja pokrenuli su štrajk s ciljem podizanja koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja čime je stav sindikata da se popravi status zaposlenih u sustavu odgoju i obrazovanja u odnosu na sve zaposlene u javnom sustavu. To su isključivo bili naši ciljevi i zahtjevi. Štrajk, prosvjed i sve aktivnosti vode, organziraju i provode ova dva sindikata. U srednjim školama se odazvalao 14.046 zaposlenih, a 12,491 se izjasnio protiv ponude Vlade, što je 88,93 posto. Zaposleni žele riješiti pitanje putem koeficijenata, ne misle se cjenkati o dodacima. Odazvat ćemo se na svaki sastanak. Ono što odbijamo je govor mržnje i netolerancije je govor mržnje koji se pojavio na društvenim mrežama", izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Danas će tijela sindikata analizirati ove rezultate i donijeti odluke o daljnjim oblicima i načinima pritiska i naših aktivnosti. Sigurno je da u ponedjeljak štrajk ide dalje frontalno, punom snagom", dodao je.

U osnovnim školama referendumu se odazvalo 31.670 zaposlenih, a 95,26 posto odbilo je ponudu Vlade, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problemi se moraju riješiti, ako se ne vrati dignitet našoj struci, neće biti zadovoljnih učitelja, neće biti budućnosti našeg obrazovanja. Vlada mora shvatiti da su ljudi u zbornicama koeficijent o složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva", rekla je Šprem. 

Na izjašnjavanju članstva Sindikata Preporod i nečlanova koji su sudjelovali u štrajku, provedenom u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

Premijer Andrej Plenković rekao je izjavio da će Vlada stupiti u kontakt s predstavnicima sindikata i vidjeti koje korake poduzeti dalje nakon njihova očitovanja o ponudi rasta osnovice i dodataka na plaću od ukupno 10,4 posto.

Na pitanje ima li nešto u planu, Plenković je nekoliko minuta prije nego su sindikati objavili rezultat referenduma rekao: "Uvijek imamo nešto u planu". Još jednom je kazao "koliko je puno ova Vlada napravila po pitanju plaća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri tjedna nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslane opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba