mjere na skijalištima

Skijaši u niskom startu: Što sve trebate znati prije odlaska na put, gdje su najstrože mjere?

27.12.2021. u 21:05/ Irena Pirjać

Za svako otkazivanje putovanja vezano uz koronu, skijaši mogu biti mirni jer će dobiti povrat ako imaju COVID garanciju

Sezona skijanja već je na vratima. 120 tisuća Hrvata spremno je spustiti se austrijskim, talijanskim, slovenskim i bosanskim stazama jer to su najprodavanije destinacije ove godine. Ipak, zbog širenja omikron soja koronavirusa Austrijanci su uveli rigorozne mjere. Hoće li to ugroziti skijašku sezonu i što sve trebate znati prije odlaska na put.

Skijaši su u niskom startu. Bezbrižan spust koji su čekali dvije sezone pokvariti im mogu sve strože mjere na skijalištima.

„Austrija trenutno ima najstrože mjere. Zatim Italija, pa Slovenija i najblaže mjere ima susjedna Bosna i Hercegovina“, poručio je Dalibor Čanaglić, menadžer za ski putovanja.

Za ulazak u Italiju i cijepljeni i preboljeli moraju imati antigenski test, a za Austriju čak PCR ili booster dozu, koju će od 3. siječnja trebati i oni cijepljeni Johnsonom. Ostali moraju u desetodnevnu karantenu.

„Najveći su problem testiranja. Pogotovo za djecu od 12 do 16 godina. Gdje su austrijske vlasti donijele odluku da se djeca koja idu na skijanje od sedam dana moraju tri puta testirati. I to znatno financijski otežava situaciju, ali i komplicira sam boravak“,  kazao je Čanaglić.

Image
NAJSTROŽE MJERE U ITALIJI I AUSTRIJI

Mjere na skijaškim destinacijama: RTL Danas donosi mali vodič po europskim skijalištima

Image
NAJSTROŽE MJERE U ITALIJI I AUSTRIJI

Mjere na skijaškim destinacijama: RTL Danas donosi mali vodič po europskim skijalištima

Ipak, u pojedinim austrijskim pokrajinama, skijalištima ili smještaju testiranje je besplatno PCR testom na grgljanje koji se može napraviti u nizu trgovina ili ljekarni.

„Postoji tzv gurgl boxes. Može doći bilo tko. Napravi se termin i dođe izgrglja tekućinu, ostavi tu epruvetu i u roku od 24 sata dobije nalaz. Ako ga se radi kod kuće, pokupi ga se u drogeriji, snimi se video i uploada ga se na tu aplikaciju kroz web stranicu“, objasnila je Jelena Bagarić iz Austrije.

A skijaši se moraju naoružati i ffp2 maskama koje su obvezne u gondolama i svim zatvorenim prostorima, primjerice ugostiteljskim objektima. Oni pak od danas smiju raditi sat kraće, do 22 sata.

„Naravno da pate ugostitelji. Svi gosti moraju imati ffp2 maske. Ne smiju stajati. Samo sjediti“, rekao je Tomislav Mileis, vlasnik restorana u skijalištu.

A strahuje se i od novog lockdowna.

„Mi se i dalje nadamo da neće biti zatvaranja. Ne znamo. Nitko ništa ne zna. Možda će to biti kratkoročna odluka Vlade u siječnju. Dođe li do lockdowna, zatvorit će se hoteli i ugostiteljski objekti, ali skijalište će i dalje raditi“, kazala je Elke Basler, direktorica marketinga skijališta Turracher Höhe.

U Italiji također postoji aplikacija uz koju se skijaši mogu bezbrižno kretati.

„Imaju svoju aplikaciju preko koje se uploada COVID potvrda i spoji se sa ski passom. I na skijalištu vas nakon toga nitko ništa ne pita“, poručio je Nino Stančić Vidrač, predsjednik Hrvatske udruge ljubitelja skijanja i snowboardanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog strožih mjera nema otkazivanja putovanja. Ali, neki su odustali već u startu.

„Planirali smo. Svake godine idemo u Italiju. Ove nećemo zbog svih tih mjera“, kazao je Nenad Momčilo iz Osijeka.

„Vjerojatno da odbijaju u svakom slučaju većinu populacije. Mi zasad ne planiramo“, rekla je Ljiljana Prtenjača iz Zagreba.

Za svako otkazivanje putovanja vezano uz koronu, skijaši mogu biti mirni jer će dobiti povrat ako imaju COVID garanciju. Ali svi se ipak nadaju dobrom zimskom odmoru.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba