OGLAS

korona je i dalje tu

Škole i vrtići spremni za novu godinu: Ravnatelji za RTL objašnjavaju koje mjere ostaju i koje probleme još treba riješiti

27.8.2021. u 22:00/ Zorana Čičak Kulić

Maske ostaju obvezne u višim razredima osnovne škole gdje nema razmaka od 1,5 metra, odnosno 2 metra u srednjim školama


Treća po redu korona školska godina samo što nije počela. Nove mjere znače i nešto normalniji povratak u školske klupe za djecu, učitelje i njihove roditelje.

No, što dozvoljeno miješanje učenika iz različitih razreda znači za ravnatelje, koje mjere ostaju i koje probleme još treba riješiti?


Devet dana do početka nove školske godine, s novim relaksiranim mjerama krenule su i pripreme. 

"Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine. Različiti ulazi za različite razrede, različiti termini ulaska u školu, odmori u različitim terminima. Sve na tragu onoga od prošle godine, poštujući sve novo doneseno", kaže ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu Slaven Staklenac.

Tradicionalne priredbe za prvašiće ni ove godine neće biti.

"U vanjskom paviljonu u dvorištu naše škole napravit ćemo nekakav prigodni program pa ćemo tako dočekati naše nove učenike", govori Staklenac.

Image
protiv covida-19

Sudjelujte u našoj anketi! Capak najavio, a mi vas pitamo: Biste li se cijepili trećom dozom?

Image
protiv covida-19

Sudjelujte u našoj anketi! Capak najavio, a mi vas pitamo: Biste li se cijepili trećom dozom?

Dopušteno je miješanje učenika različitih razreda, u učionice se vraća dopunska i dodatnu nastavu,  kao i nastavu izbornih predmeta. To je posebno važno za praktičnu nastavu u strukovnim školama. I dalje ostaje problem broja spremačica i vremena za čišćenje i dezinficiranje prostora. 


Uvođenje covid potvrda?

"Ukoliko opet budemo imali mogućnost da nastavni sat traje 40 minuta to će biti bolje jer će ostati vremena za pauzu za čišćenje za škole koje rade u dvije smjene, a kojih u Hrvatskoj ima dosta. Ako to neće biti odobreno to će biti još jedna nova organizacijska prepreka", poručuje predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Epidemioloških mjera se moraju pridržavati i škole i vrtići. 

Pedagoška godina u vrtićima počinje idući tjedan, bit će moguće sportske aktivnosti i učenje stranih jezika, a i moći će korstiti puno više opreme za rad s djecom.

"Moći će u nekom ograničenom broju djeca na jutarnjem sakupljanju biti zajedno. Prilagodba će ići na jednak način kao i prošle godine, roditelji će moći biti s djecom unutar skupine po 15 minuta. Nama se to pokazao kao dobar model i nismo imali problema", kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbik u Zagrebu Davorka Crnković.


Upravo se čita

Image
DIREKT U BEOGRADU

Izbori koji već imaju pobjednika: Neizvjesni su otprilike kao i to hoćete li gledati 'Sam u kući' za Božić

Prema podacima ministarstva do sad je cijepljeno 50 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, o uvođenju covid potvrda u škole iz Stožera odgovaraju.

"Još od 6. mjeseca razgovaramo o uvođenju takvih mjera u neke djelatnosti u Hrvatskoj. Moj direktan odgovor je da o tome razmišljamo, ali takvu mjeru još nismo donijeli", jasno će ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Maske ostaju obvezne u višim razredima osnovne škole gdje nema razmaka od 1,5 metra, odnosno 2 metra u srednjim školama. Na taj način objašnjavaju iz Stožera trebao bi se smanjiti broj samoizolacija. 

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
NJIH 3.191

Vukovarski umirovljenici dobit će 40 eura božićnice, ali ne svi: 'Želja nam je učiniti blagdane radosnijim'


Više s weba