DEBAKL PRIJAVE

Šlampavost Hrvatske: loše pripremili, aljkavo prijavili i na kraju odustali od domaćinstva Europske agencije ...

20.11.2017. u 18:39/ Ivan Skorin

Iz Banskih dvora se opravdavaju da nisu htjeli više sudjelovati jer kriteriji komisije nisu bili fer, a iz oporbe poručuju Plenkoviću – ovo je diplomatska sramota

Koliko god promotivnih spotova napravili - da Zagreb neće biti farmaceutski centar Europe – moglo se naslutiti već u rujnu. No, Hrvatska povlači kandidaturu jutros na sam dan odluke.  "Da li je neozbiljno, da li je nešto neozbiljno ili taktično ili mudro to procijenite sami", kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravlja.

"Smatram da je taj potez vrlo neozbiljan i štetan za Hrvatsku. Objašnjenje da su krivi drugi a ne mi je zaista smiješno", smatra Biljana Borzan, zastupnica u europskom parlamentu.

Vlada se nadala da će imati neku prednost jer još ni jedno sjedište europskih agencija nije u Hrvatskoj – ali to nije bio ključni kriterij. Ministar uvjerava da se Hrvatska odlučila povući iz očitog razloga: 

"Kad su počeli politički pritisci, vidjeli smo da je Hrvatska u neravnopravnom položaju i da ocjene koje se uzimaju u obzir nisu načela pravičnosti", kazao je Kujundžić. Povlačenje u finišu je poruka Europskoj komisiji – iz Brisela objašnjava šefica diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je nas iznenadilo da nisu jednako vrednovani svi kriteriji. Mi smo to vrlo jasno rekli i ovo je treći korak gdje smo pokazali da nismo zadovoljni ovakvim pristupom", kazala je Marija Pejčinović Burić

Mantru o nepoštenju ponavlja i zagrebački gradonačelnik, Borzan ipak tvrdi da sve nije kako se čini. "Ispada da je naša Vlada napravila sve, a neko tamo u Europi nije prepoznao kako je to veličanstvena ponuda", kazala je Borzan.

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Poput Hrvatske, i Irska je odustala prije kraja, no taktički - nada da će joj to pomoći u natjecanju za sjedište Europske bankarske agencije. S druge strane, Danci kokuriraju s Kopenhagenom i na odustajanje ne pomišljaju. 

To nije u našoj kulturi. To jednostavno ne dolazi u obzir. Borimo se do kraja promocijom naših prednosti. A ako se sve svede na nekakvo trgovanje ispod stola, Danska neće biti dio toga", kazao je Anders Samuelsen, ministar vanjskih poslova Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hrvatska ministrica vanjskih poslova objašnjava da je Hrvatska procjenila koga će poduprijeti, te se nada kako će od tih zemalja dobiti zauzvrat podršku za neke stvari.

A novo sjedište Europske agencije za lijekove bit će u - Amsterdamu. Odlučeno je to u Bruxellesu, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica  Europske unije. Amsterdam je izabran ždrijebom nakon što je u trećem krugu glasovanja dobio isti broj bodova kao i Milano. Hrvatska je, inače, jedna od nekoliko država članica koje nemaju ni jedno tijelo Europske unije. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
magnituda 1,4

Slab potres blizu Rijeke, epicentar u Sloveniji: 'Probudilo me iz sna'

Više s weba