fimi media

Sloković: 'Iznenađeni smo visinom kazne!'; U Uskoku zadovoljni presudom, ali će se žaliti na kazne

Image

Jadranka Sloković, Čedo Prodanović

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Naravno da ćemo se žaliti', rekao je odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović

13.11.2020. u 14:01/ Vijesti.hr/Hina

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko izjavila je u petak da je tužiteljstvo načelno zadovoljno osuđujućom presudom u aferi Fimi media, ali ne i visinom kazni te iznosom imovinske koristi koja bi se treba oduzeti kad presuda postane pravomoćna.

"U načelu smo zadovoljni presudom, naravno ne u potpunosti u ovom dijelu gdje je došlo do odbijanja i oslobađanja. Nismo zadovoljni činjenicom da su donacije ispuštene iz činjeničkog opisa, smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi, jer donacije nisu bile prikupljene na legalan način, već su prikupljane u okviru plana, promišljeno, i ne radi se o pukom neevidentiranju tih donacija u poslovnim knjigama što bi bio prekršaj, već smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi da su one zbog tog razloga trebale biti dio inkriminacije koja je presuđena", rekla je novinarima Vučko.

Image
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

HDZ o presudi: 'Otklanjamo kolektivnu odgovornost članova stranke i aktualnog vodstva'

Image
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

HDZ o presudi: 'Otklanjamo kolektivnu odgovornost članova stranke i aktualnog vodstva'

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak kazao je kako se nisu poštivale odluke Vrhovnog suda na suđenju, a kao jednu je istaknuo pitanje konfrontacijskog prava, odnosno terećenja drugooptuženog Mladena Barišića koji je odbio odgovarati na pitanja obrane i sudskog vijeća.

Vučko poručuje kako razumiju stav vijeća koje je prihvatilo stav Vrhovnog suda iskazanog u ukidnoj presudi te se rukovodilo ranijom praksom Europskog suda za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim smatramo da novija praksa na koju smo ukazivali u našem završnom govoru donekle odstupa od tih stavova, i da su postojali argumenti da se iskaz Mladena Barišića kao takvog mogao ocijeniti. Te sve argumente ponovit ćemo i u žalbi", objasnila je Vučko.

Sud nije povjerovao obrani

Smatra i da je sud trebao u cijelosti primijeniti prošireno oduzimanje imovinske koristi Sanaderu. "Nesrazmjer je utvrđen u iznosu od 23,7 milijuna kuna, za toliko imovine Ivo Sanader nema zakonito opravdanje", istaknula je Vučko.

Upravo se čita

Image
NEOPISIV OSJEĆAJ

Vatreni kroz dramu penala srušili veliki Brazil i ušli u novo polufinale

Dodaje kako sud nije povjerovao obrani Ivi Sanadera da se početkom devedesetih vratio iz Austrije sa zarađenim novcem, ali mu vjeruje da je kada je došao iz Austrije kupovao umjetnine. "Smatramo da ćemo tu računicu trebati detaljnije analizirati, da je to sve skupa kontradiktorno i sigurno ćemo u tom dijelu uložiti žalbu", kazala je Vučko.

Po pitanju izrečenih kazni, Vučko ističe kako je "protek vremena učinilo svoje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ćemo se ovoga puta žaliti i na kazne. Prošli put smo dobili u cijelosti osuđujuću presudu, sud jedino nije presudio prošireno oduzimanje u punom iznosu i mi se u tom dijelu nismo žalili jer smo bili tada u datim okolnostima zadovoljni. Vrijeme je učinilo svoje, iskoristit ćemo svoje pravo na žalbu i žalit ćemo se na kaznu", zaključila je Vučko.

Sanader je u petak proglašen krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud je proglasio "odgovornim" i stranku osudio na novčanu kaznu od 3,5 milijuna kuna i oduzimanje 14,6 milijuna kuna imovinske koristi.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je blagajnica Branka Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček dobio je uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

"Znamo kakav je stav i odnos prema gospodinu Sanaderu"

"Naravno da ćemo se žaliti", rekao je odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović, piše Večernji list.

"Mislimo da se s ovom presudom nije ništa bitno promijenilo. Da bi bila pravična, mora biti zakonita i pravedna. U velikom dijelu temelji se na nekonfrontiranim dokazima", rekla je Jadranka Sloković i dodala:

"Sve ono što je rečeno od Jurakice i Barišića, a zbog čega je Sanader suđen, opet je nekonfrontirano. Jako nas je neugodno iznenadila ovakva visina kazne. Nijedna presuda ovog Županijskog suda ne može nas iznenaditi ni razočarati jer znamo kakav je stav i odnos prema gospodinu Sanaderu", objasnila je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili su i kako se Sanaderu pod svaku cijenu htjelo oduzeti 15 milijuna kuna.

Više s weba

Pročitajte još

Image
život bez asistenta

Odvjetnik s invaliditetom kritizirao novi zakon pa poslao poruku: 'Ajde se satima nemoj počešati'

Više s weba