Županijski sud u Zagrebu

Slučaj Fimi media: Sud kaznio Sanaderove odvjetnike s 10.000 kuna jer odugovlače postupak

5.2.2020. u 10:41/ Hina

Još su bile dvije odgode u prosincu kada nisu došli zbog bolesti

Zbog nedolaska odvjetničkog tima bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno suđenje u slučaju Fimi media na kojem je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Nepojavljivanje Sanaderovih branitelja Jadranke Sloković i Čede Prodanovića sudsko vijeće je ocijenilo odugovlačenjem postupka zbog čega su kažnjeni s po 10.000 kuna.

Image

Slučaj Fimi media: Sud kaznio odvjetnike Ive Sanadera jer odugovlače postupak

Fotogalerija
Image

Slučaj Fimi media: Sud kaznio odvjetnike Ive Sanadera jer odugovlače postupak

Fotogalerija

Iako se Sloković ispričala bolešću, a Prodanović nazočnošću na drugoj raspravi sudsko vijeće je zaključio da su trebali poslati zamjenu te su najavili da će Sanaderu odrediti branitelja po službenoj dužnosti.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Novi pokušaj 11. veljače

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader bi obranu, s obzirom da to nije učinio danas, trebao iznijeti na idućoj raspravi ranije zakazanoj za 11. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

Više s weba

Pročitajte još

Image
noću skriveni

Ogromni pauk uvukao se u stan na Kajzerici: 'Utjerao joj je strah u kosti'

Više s weba