Uspomene na rat

Snimatelj RTL-a prošao ratne strahote, zabilježio najljepše trenutke hrvatske slobode. Slobodu obilježile i k...

5.8.2022. u 22:00/ Maja Oštro Flis

Obiteljima poginulih hrvatskih vojnika iz Domovinskog rata, novinarima koji su obilazili front, glazbenicima, svima ja danas poseban dan

Neki sudionici su povijesne trenutke oslobođenja Knina pratili radno, u prvim redovima, drugi pisali najljepše pjesme baš u čast domovini. A neki u strepnji sve što se događa pratili i promatrali. Svima im je danas zajedničko posebna emocija kao podsjetnik na te ratne dane. Maja Oštro Flis.

Ankica Jović, snaha poginulog branitelja Josipa Jovića: "Od uzbuđenja sva se tresem, kad vidim svu tu hrvatsku vojsku, policajce, ovu slobodu. Preponosna sam."

Karolina Mišura, Zagreb: "Znači mi da je moje dijete odraslo u slobodi, da imamo svoju drzavu, koju ne smijemo nikad izgubiti."

Martina Mišura, Zagreb: "Ovo mi je najljepši dan jer slavimodan kada je spašena Hrvatska."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti 27 godina poslije, rane nikad u potpunosti ne zacijele. Barem ne za RTL-ova snimatelja Dražena Šimića. Prošao je puno ratnih strahota, a zabilježio je jedne od najljepših i najemotivnijih trenutaka hrvatske slobode:

"Osjećaji su nepromijenjeni, oni te ispunjavaju, ujutro sam bas pomislio kako sam bogat obzirom da sam sve to prošao, doživio i imam to u svojim uspomenama. To se nikad neće izbrisat. A to kad si tamo i kad vidiš predsjednika kako ljubi zastavu hrvatsku, i znaš da je sve opet tu, naše, i da smo mi danas tu, sretni."

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Kažu da je glazba divna stvar, jer kad te pogodi, ne osjećaš bol. A pjesma moja domovina, nastala 1991. godine je baš to i napravila. Slušala se u skloništima, podrumima, na ratištima. S jednakim emocijama tako je i danas.

Zrinko Turić, skladatelj i autor "Moje domovine": "To nije dio racija, nema objašnjenja. Ta pjesma je jednostavno transfer emocija i energije, to je uspjelo doći do ljudskih srca, ljudskih duša."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuli su nas i stihovi Daleke obale. 1993. znali su da će svoju ljubav pokloniti njoj, lijepoj zemlji Hrvatskoj. I to iz čiste nostalgije.

Zoran Ukić, okružen kolegama iz Daleke obale: "U Frankfurtu smo svirali tjedan dana, Ban je ima po pisme, u tih tjedan dana nas je pukla nostalgija za našom lipom domovinom, ostatak pisme se napravija."

Gdje riječi više ne vrijede, glazba progovara. Tako će biti i večeras u Kninu - veliki koncert Opće opasnosti i Doris Dragović.

Više s weba

Pročitajte još

Image
afera softvare

Grbin: 'Ja se neću šaliti s tim tko je AP jer je potpuno jasno tko je Andrej Plenković'

Više s weba