UBILI GA PRIPADNICI IS-A

Fotografije jezivog smaknuća Salopeka i danas se mogu naći na internetu: Zašto ih je gotovo nemoguće ukloniti?

Image
Foto: Facebook

Praktički bilo nemoguće kontaktirati svaki od tih siteova kako bi se fotografije u potpunosti uklonile, kaže Rakar

13.8.2019. u 9:15/ Vijesti.hr

Na jučerašnji dan prije točno četiri godine pripadnici takozvane Islamske države objavili su na Twitteru mučnu fotografiju krvnički smaknutog Tomislava Salopeka, nedužnog Hrvata, geodetskog tehničara iz Slavonije koji je radio za jednu francusku kompaniju, a kojeg su oteli u Egiptu tri tjedna prije tog stravičnog čina.

Fotografija dekapitiranog Salopeka, koja je tada objavljena na društvenim mrežama, nažalost, i danas se može naći samo jednostavnim guglanjem. Sve ove godine nitko se od državne vlasti nije sjetio da bi bilo dobro poslati zahtjev tvrtki Google da se fotografija ukloni iz pretraživača jer ne samo da se njezinom objavom na neki način “slave” terorizam i militantni džihadisti, nego se ponovno otvaraju rane Salopekovoj obitelji, piše Jutarnji list

Gotovo nemoguće ih je ukloniti

No, komunikacijski i internet stručnjak Marko Rakar upozorava da je uklanjanje takvog sadržaja gotovo nemoguće. Naime, od Googlea se može uz valjano objašnjenje tražiti uklanjanje takvih fotografija, ali isključivo ako im se linkaju točno stranice na kojima se takav sadržaj pojavljuje.

"Od Googlea se može tražiti da se makne takav sadržaj iz indexa, ali bi praktički bilo nemoguće kontaktirati svaki od tih siteova kako bi se fotografije u potpunosti uklonile", kaže Rakar. Također je pojasnio kako to funkcionira. "Da bi se mogao ukloniti sadržaj, morate navesti konkretan link, odnosno pronaći sve te sporne adrese i onda te adrese dostaviti Googleu te imati legitiman interes zašto to tražite. U ovom konkretnom slučaju promocija terorizma i grafičko nasilje spadaju u generalnu politiku i vjerojatno bi Google fotografije uklonio, ali bi trebalo skinuti sve linkove gdje su te fotografije objavljene", navodi Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je fotografija objavljena, dodaje Rakar, ona je, nažalost, postala viralna jer ljude privlači crna kronika i takvi se sadržaji kopiraju na tisuće siteova. "Vi možete danas pregledavati te siteove i prijavljivati ih Googleu, oni će ih vjerojatno ukloniti, ali budući da je sadržaj velikim dijelom personaliziran, on se može ponovno izvući i reciklirati pa je to nešto što se mora raditi kontinuirano",  napominje Rakar, piše Jutarnji list

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIRA SE JELENIĆEV NASLJEDNIK

Kandidati za glavnog državnog odvjetnika razgovarali u Vladi: 'Moje šanse su daleko najbolje...'

Više s weba