OVO NIKAKO NE IZGLEDA LIJEPO

SNV i SDP osudili uvredljive poruke na velikom plakatu u Puli: 'Ćirilica je pismo'

Image

Pula: Uvredljive poruke na plakatu kojima se promiču prava manjina

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Na plakat s natpisom 'Ćirilica je pismo zaštitnika Europe Ćirila i Metoda' nepoznati počinitelji napisali su uvredljive poruke

17.3.2023. u 15:38/ Danas/Hina

Srpsko narodno vijeće osudilo je u petak uvredljive poruke na išaranom jumbo plakatu postavljenom u Puli u sklopu kampanje kojom SNV promiče i educira javnost o ćirilici, a poruke je osudio i SDP.

"Pula i Istra oduvijek njeguju multikulturalnost i suživot te takve pojave ne smiju proći bez osude", istaknuli su iz pulskog SDP-a.

Glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač rekla da policija nije primila dojavu o oštećenom plakatu, ali da su policijski službenici u petak postupili slijedom medijskih objava i poduzet će mjere i radnje iz svojih nadležnosti.

Na plakat s natpisom "Ćirilica je pismo zaštitnika Europe Ćirila i Metoda" nepoznati počinitelji napisali su uvredljive poruke.

Image
Ništa od koncerta

Sud zabranio cajke u Puli. Odvjetnik: 'Tražit ćemo naknadu štete'

Image
Ništa od koncerta

Sud zabranio cajke u Puli. Odvjetnik: 'Tražit ćemo naknadu štete'

'Znate li što radimo 25 godina?'

Iz Srpskog narodnog vijeća podsjetili su da je riječ o kampanji povodom 25. obljetnice osnivanja SNV-a koja je počela krajem prošle godine postavljanjem plakata s pitanjem "Znate li što radimo 25 godina?".

"Predviđeno je postavljanje šest različitih jumbo plakata do lipnja ove godine. Jedan od njih, kojim se promovira ćirilica, i ovaj je koji je nagrđen u Puli. Ponavljamo kako je ćirilica jedna od najvažnijih komponenti identiteta Srba u Hrvatskoj, kao jedno od tri historijska pisma, uz glagoljicu i latinicu, kojim su se služili ili se i dalje služe slavonski narodi", poručili su iz SNV-a.

Iz pulskog SDP-a upozorili su da se - banalizirajući problematiku da takve stvari nisu zabrinjavajuće - postavlja presedan koji pomiče granice za buduće ekscese i govor mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nema pravovremene reakcije, znamo da je pitanje trenutka kada će nastupiti eskalacija u jedan od mogućih oblika nasilja koji obično završi kao tragedija", poručili su iz pulskog SDP-a. Dodali su da Pula je oduvijek bila grad tolerancije i uvažavanja, u kojem širenje mržnje nikada nije bilo prihvaćeno pa neće biti niti sada.

"Osuđujemo takve pojave te pozivamo sve nadležne institucije da pronađu počinitelje i provedu sve proaktivne mjere u smislu prevencije i edukacije", zaključili su iz SDP-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Krvavi Uskrs na Plitvicama 

Smrt Josipa Jovića: ‘Imao je pancirku, ali metak je doletio bočno. Sve smo učinili da ga spasimo. Uzalud’ 

Više s weba