'DUHOVI ŠUME'

Spas od izumiranja: Gorskim kotarom i Likom vrludaju i karizmatični Stipe i RISta

Image
Foto: LIFE Lynx - hrvatski terenski blog / Facebook

Pred tihim samotnjacima koje zovu i 'duhovi šume' važna je zadaća

6.10.2019. u 11:30/ Andreja Žapčić

Dugih nogu i velikih ušiju s čupercima na vrhovima i kratkim repom, divlje zvijeri – Lynx lynx, najskrovitija od svih životinja planina – takve dvije velike mačke, zapravo mačka uhvaćena su prošloga tjedna u Hrvatskoj. Velika je to i važna vijest, i ne samo za istraživače jer u Hrvatskoj trenutačno živi mala i vrlo ugrožena populacija risova koja treba pomoć.

Doduše, ljudi risovima, inače tihim samotnjacima, baš i nisu mili, ali te vrlo smirene životinje, koje neki zovu i ''duhovima šume'', neće ih napasti. Risovi žive u skrovitim područjima Gorskoga kotara, Like, Velebita i Dinarskoga gorja, a današnja populacija donesena je iz Slovačke u Hrvatsku prije 45 godina.

Da bi spriječili ponavljanje takvog scenarija kada je riječ o novim risovima, znanstvena zajednica nastoji što više uključiti javnost kako bi se razvijalo pozitivnu atmosferu pa su tako građani mogli izabrati i imena ovim karizmatičnim životinjama. Ris iz Rumunjske dobio je ime Doru, koje na rumunjskom znači potreban, željen, a i Risti su ime odabrali građani.

Je li ris dobrodošao na njihovom području, koliko poznaju njegovu ekologiju i što misle o njegovoj budućnosti na području, pitanja su na koja su znanstvenici odgovore tražili od Ličana i Gorana, koji su godinama u suživotu s risom.

Prva takva anketa provedena je još 2008. godine jer im je, ističu, izuzetno bitno mišljenje lokalnog stanovništva, a prikupljeni podaci pomoći će koordinatorima projekta da usmjere daljnje aktivnosti projekta, ali i budućeg upravljanja risom na našem području. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
izmuljivanje

Rokovi probijeni nekoliko puta, troškovi narasli za milijune, a čišćenje jezera oko Trakošćana još nije gotovo

Više s weba