OGLAS

plenković se pohvalio

'Spasili smo 600.000 radnih mjesta': Uvodi se skraćeno radno vrijeme za tvrtke s više od 10 zaposlenih

Image
Foto: sibenskiportal.hr

Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije

25.6.2020. u 12:05/ Hina, Vijesti.hr

Na sjednici Vlade najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena kao nove mjere očuvanja radnih mjesta.

Mjera bi se provodila u drugoj polovici godine za tvrtke s više od deset zaposlenih. Vlada trenutno sa sindikatima i poslodavcima razrađuje kriterije za potporu.


Trajanje potpore bilo bi od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine. Zamišljena je tako da se poslodavcima, koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom, omogući sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Namijenjena je svim sektorima, za tvrtke koje imaju više od 10 zaposlenih. 

Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije, a ukupan trošak do kraja godine će iznositi nešto manje od tri milijarde kuna.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je vladinim mjerama pomoći gospodarstvu zbog koronakrize spašeno 600 tisuća radnih mjesta i 103 tisuće poduzeća.

Te mjere su, kako je podsjetio, uključivale isplatu naknade poslodavcima za plaće radnika putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otpis izravnih poreza i doprinosa, a tu je i nabava nužne medicinske opreme za zdravstveni sustav.

Plenkovć je rekao da je riječ o "ogromnim iznosima pomoći" koje je Vlada osigurala i zahvaljujući ugledu Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.


"Osigurali smo financiranje i likvidnost, isplatu plaća i mirovina te normalno funkcioniranje države", rekao je Plenković.

"Pokazali smo da smo na visini zadatka", dodao je.

Iznio je i konkretne brojke, prema kojima je u ožujku izdvojeno 1,6 milijardi kuna za 85 tisuća poslodavaca odnosno 503 radnika;  za travanj 2,2 milijarde kuna za 99 tisuća poslodavaca i 569 tisuća radnika, te za svibanj 1,5 milijardi kuna za 94 tisuće poslodavaca i 375 tisuća radnika.

Samo u Gradu Zagrebu isplaćeno je 1,6 milijardi kuna za više od 27 tisuća poduzeća i 185 tisuća radnika, rekao je Plenković.


Upravo se čita

Image
Na COP28

Plenković upozorio na globalno zatopljenje: 'Bogate države moraju učiniti više protiv klimatskih promjena'

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Građani moraju znati

Benčić prozvala Plenkovića: 'Zašto ne smjenjuje Barbarića? Je li možda ucijenjen?'


Više s weba