traje izborna šutnja

Splićani biraju novu vlast, birališta otvorena, devet kandidata u utrci za gradonačelnika

Image
Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Za preostale tri godine mandata bira se i 31 član za novi saziv Gradskog vijeća s 11 kandidacijskih lista

26.6.2022. u 7:51/ Hina

Splićani na prijevremenim lokalnim izborima u nedjelju biraju gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista.

Prijevremeni izbori održavaju se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20-eo vijećnika Gradskog vijeća. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Splitske birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića - jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike i drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana.

U utrci za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisni Ante Franić, Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne osvoji li nitko od gradonačelničkih kandidata natpolovičnu većinu drugi krug izbora za gradonačelnika održat će se za dva tjedna - 10. srpnja.

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU te liste HGS-a.

Upravo se čita

Image
OČEVID U TIJEKU

U Zagrebu opet u zrak dignut bankomat

Više s weba

Pročitajte još

Image

Dok dioničari i inozemni analitirači ne vjeruju da će Lex Agrokor pomoći, Toni Ramljak najavljuje svježi novac i plaće

Više s weba