Sanacija još nije počela

Stanari zgrade kojoj je prijetilo urušavanje ostali neugodno iznenađeni: Sami moraju platiti popravak!

14.8.2019. u 7:15/ Matija Mlinarić

Iz građevinske inspekcije koja je do sada dva puta izašla na teren objasnili su da bi vlasnici čak mogli dobiti i prijavu

Ni tri dana nakon drame u kojoj je prijetilo urušavanje stambene zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci, još nije počela sanacija. To bi se najranije moglo dogoditi za mjesec dana.

No, ovo nije jedino neugodno iznenađenje za 40-tak stanara zgrade. Umjesto izvođača radova popravak fasade morat će platiti iz svog džepa. 

Radni tjedan je počeo, a na zgradi u Kranjčevičevoj 36 sve je onako kako su ostavili vatrogasci. Drvene grede i dalje podržavaju fasadu, a dio pločnika zatvoren je za pješake. No, stanari i oni koji rade u zgradi vjeruju da je zgrada sigurna.

Na terenu je bio i Milan Bandić

"Što se tiče neke sigurnosti obavijestili su nas da je sve sigurno. Bili smo malo zabrinuti ali ljudi su izašli na teren, obavili svoj posao i jedino nam preostaje da im vjerujemo na riječ", kazao je Vlatko Jurešić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojeg ovaj incident pretjerano ne brine.

"Od stotine tisuća objekata odlijepi se negdje i fasada, to je po zakonu velikih brojeva normalna stvar, ali se treba otkloniti. Sad se očekuje sanacija sjevernog dijela, bočnog dijela fasade koji će izvesti izvođač koji je odgovoran za to što se dogodilo", kazao je Bandić.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Sve će morati platiti stanari

No, kako kaže upravitelj zgrade, izvođač radova neće odgovarati već će sve morati platiti stanari.

"Industrogradnja je kao firma koja je izvodila ove radove prije 15-20 godina propala. To kažem čisto zato da se ima predodžba da te firme koje su radile, koje su izvodile radove više ne postoje i da se nemaju suvlasnici zgrade na neki način kome žaliti", rekao je upravitelj zgrade, Marko Vučko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na strani izvođača je i sam zakon. Prema njemu varaždinska Industrogradnja koja je preuzela prava i obaveze zagrebačke Industrogradnje više nije odgovorna. Naime, oni već nakon 10 godina od završetka radova nisu odgovorni za propuste koje su možda i napravili. Oni pak sve prebacuju na vlasnike.

"S obzirom na medijske natpise kako je u predmetnoj zgradi bilo više građevinskih zahvata koji su mogli narušiti statiku i kvalitetu zgrade mišljenja smo da nema mjesta odgovornosti pravnih slijednika izvođača već da je odgovornost na suvlasnicima same zgrade", kazali su.

Prijavu bi mogli dobiti - vlasnici

Image

Ovo je zgrada na Trešnjevci za koju se procijenilo da joj prijeti urušavanje!

Fotogalerija
Image

Ovo je zgrada na Trešnjevci za koju se procijenilo da joj prijeti urušavanje!

Fotogalerija

Iz građevinske inspekcije koja je do sada dva puta izašla na teren objasnili su za RTL da bi vlasnici čak mogli dobiti i prijavu.

"Ukoliko nije održavana na odgovarajući način i utvrdi se da je upravo posljedica propadanja oštećenja na fasadi upravo to, onda će se tako i postupiti", kazao je Darijo Baloković iz Državnog inspektorata građevinske inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako opasnosti od urušavanja nema, dok se ne otkriju sve okolnosti koje su dovele do incidenta, sanacija zgrade morat će pričekati.

Više s weba

Pročitajte još

Image
čak 6,6 posto više nego u rujnu

Prekinut niz od osam mjeseci u kojima je broj nezaposlenih padao: krajem listopada na burzi 225.703 ljudi

Više s weba