Napokon malo slobode

Starije osobe s nestrpljenjem očekuju popuštanje mjera, u Povjerenstvu smatraju: 'Sada je vrijeme'

28.1.2021. u 21:00/ Ružica Đukić

Korisnici doma uskoro će moći i primati posjete i odlaziti u šetnje

Kada je borba protiv koronavirusa u pitanju, Hrvatska se ima čime pohvaliti. Dok je smrtnost u nekim daleko bogatijim zemljama poput Belgije, Španjolske i Švedske u Domovima za starije do 50 posto od broja zaraženih korisnika, u Hrvatskoj je taj postotak skoro četiri puta manji.

Stroge mjere donijele su učinak, ali sada je vrijeme, smatraju u Povjerenstvu za sprečavanje i suzbijanje epidemije nad starijim osobama, za popuštanje mjera. 

U zadnjih nekoliko mjeseci izašla gospođa Antonija nije puno izlazila iz doma. No, ona i drugi korisnici doma uskoro će moći i primati posjete i odlaziti u šetnje.

"Prvo bi nazvala moga zubara da li me može primit i kad. Rekla bi mu da sam cijepljena drugi puta. I kad bi to obavila, paralelno bih išla kod oftalmologa", rekla je Antonija Čulinović, korisnica Doma za starije osobe Trnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Policija opet upozorava

U kuću mu ušla dva 'policajca', a onda je uslijedila drama: 'Odmah nam predajte novac!'

Image
Policija opet upozorava

U kuću mu ušla dva 'policajca', a onda je uslijedila drama: 'Odmah nam predajte novac!'

Osim zdravstvenih obaveza ima tu prostora i za gušte, ali skromne.

"Prošetala bih u te neke dućane kaj sam bila. Tu, ne bih dalje išla mislim, da idem na tramvaj to ne dolazi uopće u obzir", izjavila je Čulinović.

Upravo se čita

Image
DANAS U SABORU

Političarima stižu povišice, a ima li onih koji bi ih se odrekli na račun onih koji nemaju?

Gospođa Antonija dobila je obje doze cjepiva i spada u 78.43 posto korisnika koji su se željeli cijepiti. Za sada je cijepljeno njih 61,62 posto. 47,27 posto korisnika cijepljeno s prvom dozom dok je 29.89 posto korisnika cijepljeno s obje doze. Dio korisnika prebolio je COVID-19 i ne ulazi u ovu statistiku.

Svi oni s nestrpljenjem očekuju popuštanje mjera. Vraćanje u njihov restoran u domu, i poneki izlazak u šetnju i ono što je svima najvažnije - posjete obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno su vam pitanja, pogotovo od kad je procjepljivanje prošlo, u kući - kad sad možemo van? Čak i oni korisnici koji nikada nisu izlazili", poručio je Domagoj Kronstein, ravnatelj Doma za starije Trnje u Zagrebu.

Za sada je preporuka da se posjete odvijaju vani, u dvorištima domova. I neće biti velikih razlika između onih koji su se cijepili i onih koji to nisu htjeli.

"Naš prijedlog je da bi oni korisnici koji se nisu cijepili također imali mogućnost da im posjete dođu unutar doma ili zapravo u okruženje doma, u vanjski prostor. Za sada nije predviđeno da oni izlaze van prvenstveno da bi zaštiti sebe i vraćanjem u dom ostale korisnike", rekla je Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Povjerenstvo će do subote će objaviti ovu odluku i tako svima onima u domovima, koji su strpljivo čekali ne žaleći se ni na što, konačno donijeti zaslužene, dobre vijesti! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Petrov nije siguran da će u Vladu s Plenkovićem koji tvrdi: 'Sve ide dobro'

Više s weba