novi članovi

Staru garinturu u Upravi INA-i zamijenila nova, Mikuljan za RTL: 'Jednoglasnom odlukom uskraćene su im optrem...

28.9.2022. u 19:31/ RTL Danas

'Iz poslovnih razloga ne mogu govoriti o svim aspektima. Mislim da je sve jasno, velika je šteta u pitanju koja je došla i iz uzroka nedostatne kontrole i loše vođenih procesa', kazao je Mikuljan

Poslijepodne je održana sjednica Nadzornog odbora INA-e na kojoj su potvrđeni novi hrvatski članovi uprave: Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko koje je predložila Vlada.

A jednoglasno su razriješeni postojeći članovi, koji unatoč javnim apelima pa i premijera osobno, s tih pozicija nisu htjeli otići. Razlog ili barem dio razloga sigurno je u vrtoglavim otpremninama, no vladajući već danima uvjeravaju da postoje načini da im se zahvale bez isplate otpremnine.

"Sve ključne odluke se donose na razini ne samo INA-e nego i MOL-a, i to nerijetko na način da se zaobilaze hrvatski članovi Uprave. Dogodilo se da u trenutku najveće energetske krize, krize enormnog rasta cijena plina, nafte te posljedično zbog plina raste cijena struje, imamo jednu nečuvenu aferu, netko tko je zadužen da prodaje naftu u ime INA-e netko radi kazneno djelo, a da to nitko ne vidi", kazao je premijer.

RTL-ova reporterka Dajana Šošić o svemu je razgovarala s Damirom Mikuljanom, predsjednikom Nadzornog odbora. Mikuljan je kazao kako je na sjednici nađen važan razlog za opoziv imenovanja prijašnjih članova Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON SABORSKOG AKTUALCA

Plenković o INA-i: Ne može ostati ovako kako je. Dronovi u Kninu? Kad se otkrije čiji su, javit ćemo vam

Image
NAKON SABORSKOG AKTUALCA

Plenković o INA-i: Ne može ostati ovako kako je. Dronovi u Kninu? Kad se otkrije čiji su, javit ćemo vam

"Iz poslovnih razloga ne mogu govoriti o svim aspektima. Mislim da je sve jasno, velika je šteta u pitanju koja je došla i iz uzroka nedostatne kontrole i loše vođenih procesa", kazao je te se složio s konstatacijom da nisu dobro obavljali svoj posao.

Na pitanje očekuje li tužbe s njihove strane, Mikuljan je kazao da se donesena odluka može podvrgnuti ispitivanju u sudskom postupku.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

"To je pitanje za njih", kazao je.

Kazao je i kako nije stigao razgovarati s razriješenim članovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu ništa rekli, jer nisu bili pitani o tome. Svih 9 članova Nadzornog odbora donijelo je jednoglasnu odluku", kazao je.

Kazao je i kako je iznos otpremnina poslovna tajna.

"Jasno i decidirano moram odgovoriti da je jednoglasnom odlukom Nadzornog odbora uskraćeno pravo na otpremnine", kazao je Mikuljan te dodao da ne zna što oni namjeravaju.

Na pitanje što ako dobiju sudsku bitku, Mikuljan je kazao da će dobiti ono što tužbom traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako ne zna hoće li ostati u INA-i na nekoj drugoj poziciji.

Govoreći o rezultatima interne istrage, Mikuljan je kazao da su oni pokazali na nedostatnost poslovnih procesa koji su bili obavljani u samom sektoru plina i nedovoljne kontrole od strane L3 i L2 razine.

"Ta konačna kontrola i istraga nije okončana, bit će nastavljena vanjskom revizijom. Sve što je iznijeto danas predano je USKOK-u radi objašnjenja i daljnjih činjenica koje treba utvrđivati", kazao je.

Kazao je i kako se pregledavaju svi ugovori te da ne mogu unaprijed govoriti o spornim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tijeku je kontrola koja će biti osnažena vanjskom revizijom", kazao je.

Mikuljan je istaknuo i kako novoimenovani članovi Uprave neće imati pravo na otpremnine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba