MENTALNO ZDRAVLJE

Stavili smo život na čekanje, vrijeme je za inventuru: Covidovih 13 u potrazi - Kako smo svi mi?

Image
Foto: RTL / Pixabay

13 stručnjakinja za različita područja psihologije pita: 'Kako smo? – život u Hrvatskoj u doba korone'

9.5.2020. u 12:25/ Andreja Žapčić

Kako se osjećate, što vas brine, kako se ponašate i o čemu razmišljate tijekom i nakon pandemije koronavirusa - pitanja su na koja odgovore traži 13 profesorica, asistentica i suradnica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Covidovih 13). Kroz istraživanje psihičkih posljedica pandemije koronavirusa uz pomoć svojih sugrađanki i sugrađana žele saznati: Kako smo svi mi?

VEZANE VIJESTI

''Otkad je sve ovo počelo, dogodilo su nam se velike stvari, veliki stresovi kao što je pandemija, kao što je potres, ali i neke male stvari kao što je nedostatak frizera, činjenica da moramo stalno biti sa svojim ukućanima, da moramo raditi online, da nam djeca idu u online školu - sve su to veliki izvori stresa'', objasnila je klinička psihologinja Nataša Jokić-Begić.

''Bavim se organizacijskom psihologijom već 13 godina. NIsam ni sanjala da bi se naši poslovi mogli toliko promijeniti u samo nekoliko dana'', dodaje Darja Maslić Seršić čije je područje psihologija rada.

''U istraživanje smo krenule iz dva razloga – nas zaista zanima kako su naši sugrađani i sugrađanke, a kad to saznamo možemo im ponuditi ono što znamo najbolje, a to je cijeli niz predavanja, strategija, radionica i načina kako da im bude bolje'', istaknula je Anita Lauri Kurajlija koja se bavi kliničkom i zdravstvenom psihologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL / Pixabay
Image
RTL / Pixabay

Covidovih 13 čine još i Ivana Hromatko - biološka i evolucijska psihologija; Tanja Jurin - klinička psihologija i psihologija seksualnosti; Željka Kamenov i Jasmina Mehulić - socijalna psihologija; Gordana Keresteš i Gordana Kuterovac Jagodić - razvojna psihologija; Una Mikac – psihometrija; Claire Sangster Jokić – psihologija svakodnevnih aktivnosti; Meri Tadinac – biološka i evolucijska psihologija te Jasmina Tomas – psihologija rada i organizacijska psihologija.

Pozivaju sve da se uključe u istraživanje jer im je važno sudjelovanje što većeg broja ljudi pa tako žele čuti kako su studenti i studentice - kako se nose s problemima i koje brige imaju.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

'Jer znamo koliko je mentalno zdravlje važno!'

Umirovljenike i umirovljenice rijetko se pita kako su i što misle, a ovim istraživanjem upravo od njih žele čuti kako su. Ali i od zaposlenih – kako je raditi od kuće, kako je organiziran posao i kako se osjećaju. Kao i od nezaposlenih - mnogi su izgubili posao, neki zbog pandemije, neki i prije nje, i važno je čuti kako se oni nose sa svime i kako izgleda njihova svakodnevnica.

Također, ako ste u intimnoj vezi - neovisno o tome živite li trenutno s partnerom ili partnericom, ili odvojeno, važno je da provjerite kakvi su vaši osjećaji, kako se odnosite jedno prema drugome, kako funkcionira vaša veza. A psihologinje žele znati i kako je biti roditelj u doba korone te naglašavaju da je važno da u istraživanju sudjeluju i djeca te zahvaljuju svima koji će im pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon što ispunite uvodni zajednički dio istraživanja, ovisno o vašim životinim ulogama nude se personalizirani dijelovi istraživanja u kojem možete napraviti inventuru svojih osjećaja i razmišljanja iz uloge roditelja, zaposlenika, nezaposlenih, studenata i učenika, djece, umirovljenika, poslodavaca.

Image
Foto: Covidovih 13
Image
Covidovih 13

''Pozivam vas da sudjelujete u istraživanju jer će njegovi rezultati pomoći da bolje znamo što se s ljudima događa u krizi, a nakon toga da im znamo bolje pomoći'', poručila je dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić.

Sudjelovanje u istraživanju je dobrovoljno, a povjerljivost informacija u istraživanju je zajamčena. Podaci će biti čuvani u skladu s Etičkim kodeksom psihološke djelatnosti i Etičkim kodeksom istraživanja s djecom, napominju znanstvenice upućujući na istraživanje i poručuju: ''Pomozite nam da saznamo kako smo svi mi''.

''Odgovori će nama pomoći da bolje razumijemo vaša iskustva i da dobijemo smjernice za rad s onima koji će smatrati da im je potrebna stručna psihološka pomoć. Vi ćete nama pomoći da znamo kako ste, da vas bolje razumijemo, pomoći ćete i znanosti i struci, a mi ćemo vama prenijeti svoje znanje i već će vam sama anketa pomoći da napravite inventuru i ponuditi vam smjernice'', objašnjavaju psihologinje, koje za ispunjavanje ankete nude povratne informacije o vašem mentalnom zdravlju, savjetovanja i webinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketu možete ispuniti OVDJE

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba