OGROMNI GUBICI

Šteta zbog elementarnih nepogoda više od pola milijarde kuna. Poljoprivrednici vape za pomoći, a evo kada bi ...

thumbnail
25.7.2021. u 10:25/ Matija Mlinarić

Poplave i tuča, nepogode koje su pogodile Požegu i okolicu čak dva puta u lipnju ostavile su trag na slavonskim poljima

Više od pola milijarde kuna. Toliko iznosi prva procjena šteta u poljoprivredi nastalih zbog elementarnih nepogoda u ovoj godini. Poljoprivrednicima diljem Hrvatske potrebna je pomoć, a evo kako bi je i kada mogli dobiti. 

Poplave i tuča, nepogode koje su pogodile Požegu i okolicu čak dva puta u lipnju ostavile su trag na slavonskim poljima, ali i na tamošnjim poljoprivrednicima koji i dalje ne vjeruju u ono što ih je snašlo. Na ovom OPG-u kukuruza, rajčice i lubenice gotovo da i nema. 

„Šteta je na kraju ispala 80 posto. Nešto se oporavilo, ali nije to ni blizu punom urodu. Zasad još ništa nismo dobili. Tražili jesmo, a hoćemo li dobiti još ćemo vidjeti“, tvrdi vlasnik OPG-a Alen Pojer

Nešto više o tome trebali su saznati na sastanku s ministricom. Nakon nevremena u lipnju, kaže, osigurano je 20 milijuna pomoći, a uskoro dolazi i novi natječaj za odštete. 

„Olakšali smo neke procedure, otklonili smo neke probleme koje imaju mali poljoprivrednici s bankarskim garancijama vezano za taj natječaj i primijenit ćemo sve te olakšice na ovaj natječaj i mi ćemo njega objaviti promptno“, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Jedino što moramo pričekati jesu konačne procjene šteta i istog dana može biti natječaj.   

Naknadu u Hrvatskoj mogu očekivati i oni koji su imali gubitke zbog mraza. Prema zakonu pomoć će stići  i tamo gdje usjevi ili voćnjaci nisu osigurani, a šteta je veća od 60 posto. Ipak, iznos novčane pomoći ne može biti veći od pet posto iznosa konačne štete na imovini oštećenika. U kontinentalnom dijelu Hrvatske najviše su stradali nasadi trešanja. 

„Urod je onakav kakva je bila i procjena, na nekih 10 posto. Tonu smo trešanja pobrali i plasirali, a očekivalo se 15 do 20 tona. Osiguranje ploda je bilo tek od 10.4., a iz iskustva već znam da je sve otišlo i ranije, znači ta osiguranja nam ne bi ništa pomogla“, smatra vlasnik voćnjaka Svemir Kos.

Loši vremenski uvjeti će, procjenjuje se dovesti do rasta cijena i velikog financijskog pritiska na poljoprivrednike. U ovom trenutku oni se samo nadaju da će sljedeća godina biti bolja od ove i da će barem tako, ako nikako drugačije nadoknaditi gubitke.

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOBRO JE ZNATI

Niste htjeli čekati pa ste pregled obavili kod privatnika? Evo kad možete od HZZO-a tražiti povrat novca

Više s weba