drugi ponovili grešku

Stigli rezultati jesenskog roka mature. Laura kojoj je ispit poništen jer se potpisala, ovaj put sretnija

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ukupno 37 posto maturanata palo je državnu maturu na jesenskom roku, a među njima daleko je više učenika strukovnih škola od gimnazijalaca

19.9.2022. u 15:00/ RTL Vijesti

Na jesenskom roku maturu je prošla Laura Mikić, učenica koja se nakon ljetnog roka požalila da je pala ispit iz hrvatskog jezika - jer se greškom potpisala na ispit iz eseja.

Ukupno 37 posto maturanata palo je državnu maturu na jesenskom roku, doznao je Jutarnji iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji danas objavljuje konačne rezultate. Među njima, daleko je više učenika strukovnih škola od gimnazijalaca.

Prolaznost je različita, no čini se kako su ovog puta najteži ispiti bili osnovna razina hrvatskog i engleskog jezika, fizika, ali i politika i gospodarstvo te informatika. Paralelno, "tešku" biologiju palo je znatno manje učenika.

Image
MATURANTI PODIJELJENI

Rušenje maturantice izazvalo je burnu raspravu, javila se još jedna: 'I ja sam se potpisala i žalila, ali...'

Image
MATURANTI PODIJELJENI

Rušenje maturantice izazvalo je burnu raspravu, javila se još jedna: 'I ja sam se potpisala i žalila, ali...'

Rezultate jesenskog roka prokomentirao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što ohrabruje jest što je ove godine znatno manje maturanata iz gimnazija koji nisu položili maturu, svega desetak posto, odnosno brojkom njih 43. Lani ih je bilo gotovo dvostruko više, 83. Ističem tu gimnazijalce jer je njima polaganje mature uvjet završnosti četverogodišnjeg obrazovanja. Na žalost, ovih 43 morat će tražiti priliku u sljedećoj godini", rekao je.

Unatoč velikoj raspravi i opetovanim upozorenjima o tome da se kandidati ne smiju potpisati na ispit, za sedam kandidata to nije bilo dovoljno. Potpisali su se, pa su njihovi ispiti poništeni.

Upravo se čita

Image
PRVI DONOSIMO

Filipović reagirao na Tomaševićevu odbijenicu: 'Ima najveći proračun, nemoguće da nema'

Na jesenskom roku maturu je, čini se, prošla Laura Mikić, koja se nakon ljetnog roka požalila da je pala ispit iz hrvatskog jezika jer se greškom potpisala na ispit iz eseja.

Ovoga puta izgleda nije ponovila grešku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Petrov nije siguran da će u Vladu s Plenkovićem koji tvrdi: 'Sve ide dobro'

Više s weba