RTL DOSJE

Stiže nova Vlada: 'Plenković računa na svoje mlade lavove i želi pokazati da su to ljudi koji neće pasti zbog...

thumbnail
20.7.2020. u 6:59/ Andrijana Čičak Božić

Ovoga tjedna Hrvatska bi trebala dobiti novu Vladu

Novi, stari premijer Andrej Plenković još jedanput je u pohodu po svoj mandat za sastavljanje vlade.  Ovaj je put situacija puno lakša nego 2016. godine.

Image
ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ

Predstojnik Ureda Vlade za RTL: 'Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i spajati općine'

Image
ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ

Predstojnik Ureda Vlade za RTL: 'Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i spajati općine'

Ono što je sigurno jest da će Plenkovićeva vlada umjesto 20 u novom mandatu imati 16 ministarstava, najavio je: ''Mislim da je vlada s manjim brojem jednostavnija za upravljanje, dakle imat ću više vremena posvetiti se svakom od resora''.

Uz sebe imat će četiri potpredsjednika. Za potporu u Saboru nacionalnim manjinama pripalo je mjesto potpredsjednika Vlade, i to za društvene djelatnosti i ljudska prava- preuzet će to iskusni SDSS-ovac Boris Milošević.

Potpredsjednika su dobili i hrvatski branitelji, ministar je to Tomo Medved  koji se ujedno izborio da se njegovo Ministarstvo ne spaja s obranom. Ostavio je Plenković i stare potpredsjednike Davora Božinovića i Zdravka Marića. Upravo ministar financija priznaje da manja vlada neće značiti i uštede, ali: ''Nije ideja racionalizacije i spajanja vođena samo i isključivo nekakvom troškovnom problematikom nego i nekakvom efikasnošću''.

Ostale ministre prvo treba potvrditi na stranačkim tijelima HDZ-a, a jedan od onih na koje Plenković sigurno računa je Ivan Malenica, 35- godišnji Šibenčanin koji je na izborima dobio nešto manje od 13.000 preferencijalnih glasova. Uz dosadašnji resor uprave, pribrojat će mu se i uvijek komplicirani resor pravosuđa.

Jedno od megaministarstava je i ono koje je pripalo autoru HDZ-ovog programa Tomislavu Ćoriću - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dakle, i gospodarstvo i energetika, klimatske promjene, zaštita okoliša.

Ćorića se Plenković, unatoč spominjanju u nekoliko afera i ovaj put nije odrekao, a politički analitičar Gordan Turković kaže: 'Onje jedan od vjernijih njegovih kandidata za ministra, i šeta ga po različitim ministarstvima, tipična priča o stranačkom kadru koji može zauzeti bilo koju funkciju unutar nekog sustava''.

Josip Aladrović uspješno se snašao u pregovorima sa sindikatima, a u njegov resor rada i mirovinskog sustava dodana je i socijalna politika. Nina Obuljen-Koržinek buduća je ministrica kulture, ali i medija.

I ministar Darko Horvat ima nekadašnja dva ministarstva - graditeljstva i prostornog uređenja te državne imovine. Ministarstvo turizma je preživjelo, a dodaje mu se sport što bi sve voditi trebala navodno 42-godišnja Karlovčanka Nikolina Brnjac: ''Doktorica sam znanosti i bavim se područjem tehnologije, prometa i transporta, radila i na projektu EU''.

Bila je državna tajnica u Ministarstvu prometa te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i imala jednu od glavnih uloga za vrijeme hrvatskog predsjedanja, ali je bila i prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Još jedno novo lice je ono 38-godišnje Slavonke Nataše Tramišak, koja bi umjesto Pavića trebala na čelno mjesto Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Desna ruka Ivana Anušića i žena za koju kažu da je zaslužna što je Osječko baranjska županija jedna od najuspješnijih u povlačenju novca iz eu fondova.

Tko će zamjeniti Blaženku Divjak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najdulje je ostalo tajna. Najizgledniji kandidat je premijerov savjetnik Radovan Fuchs, koji je 2009. bio u Vladi Jadranke Kosor i tada slovio kao jedan od nabogatijih ministara, a poznat je i kao česti kritičar dosadašnje ministrice.

Oni na koje Plenković više ne računa su Dražen Bošnjaković, Gari Cappelli, Vesna Bedeković i Marko Pavić. Dugo se vjerovalo da će s njima i Mario Banožić - ekonomist, bivši ministar državne imovine, a sad bi trebao bi preuzeti mjesto ministra obrane: ''Da bi bili ministar obrane, morate imati tri stvari - to vam je jednostavna jednadžba s tri nepoznanice: imati dobar izborni rezultat, biti korektni, stručni u svom radu i odluka mandatara''.

Sedam ministara samo nastavljaju rad u istim ministarstvima, bez ikakvih promjena. Vlada je to u kojoj prednjače Dalmatinci i Slavonci. ''Već se po listama vidjelo da Plenković računa na te svoje mlade lavove i da je to taj neki novi kadar. Vjerujem da je to način kojim želi pokazati da je to kontinuitet vlasti i da su to ljudi koji neće pasti zbog neke afere'', smatra Turković.

Ono najvažnije što sada imaju je povjerenje Plenkovića koji je, podsjetimo, rekao: ''Svi koji će biti članovi vlade su sposobni voditi resore za koje će dobiti moje povjerenje, a onda i povjerenje parlamentarne većine''.

I 15-ta hrvatska vlada, može početi rad. Kakav će biti ovisi najviše o tome koliko dobro je sada odigrao premijer Plenković. (zakucava koš) 

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVI CIRKUS u saboru

Ivana Kekin: 'Ne slušam kolegu Zekanovića jer to može uzrokovati trajno oštećenje mozga'

Više s weba