struka kritizira

Stiže novi zakon o potresu! Stručnjak za RTL: 'Donesen je brzopleto! Preskače bitan korak'

31.3.2020. u 19:00/ Ivana Franić

Novi zakon o potresu u RTL-u Danas komentirao je Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreb

Nakon što je brojne stanovnike Zagreba i okolice razočarala najava da će za imovinu stradalu u potresu dobiti samo 5 posto iznosa štete - stvari se mijenjaju. 

Ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio je poseban zakon kojim se želi pomoći u obnovi obiteljskih kuća i stambenih zgrada.  

Cilj im je - kažu - što prije krenuti s obnovom, i poručuju - nitko neće ostati bez krova nad glavom.

Središte Zagreba pravo je gradilište. Raščišćavaju se oštećene građevine, dimnjaci koji prijete s krovova ruše se.

"I dalje je u tijeku sanacija tih dimnjaka koji su oštećeni, skidamo jedan po jedan u komadu, koji ne mogu u komadu skidamo jedan po jedan ciglicu po ciglicu", kaže volonter Stjepan Babić

Prvi su to koraci prema obnovi, a da ona bude što brža i da se građanima više pomogne, užurbano se radi i na novom zakonu. Odnosi se ponajprije na one čije će se obiteljske kuće morati rušiti.     

"Sigurno će dobiti zamjensku kuću ili će se na istom mjestu ako je moguće graditi montažna ili neka druga kuća, mogućnost je i da se da dio odštete pa da si sami stanari riješe ako to žele, ima više mogućnosti", poručuje ministar graditeljstva i prostornoga uređenja . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada rušenje ne prijeti nijednoj višekatnoj stambenoj zgradi. One će se, baš kao i kuće i poslovne zgrade, obnavljati najčešće poboljšavanjem konstrukcija.

"Mi trebamo omogućiti bolju statiku, kvalitetnu stabilnost tih zgrada da mogu izdržati jači potres nego što je bio ovaj", dodaje Štromar. 

Unutrašnjost stanova stanari će sami obnavljati

Popravljanje konstrukcije, krovišta, dimnjaka, građani pozdravljaju. No, unutrašnjost stanova sami će obnavljati.

"Što se mene tiče, to bi bila jedna dobra stvar jer je konstrukcija i statika najveći problem. I u našoj zgradi mislim da ovo što se dogodilo unutar stanova, tu kozmetiku možemo sami rješavati i to će biti financijski najmanji teret", kaže Jasmina Zagrajski Vukelić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRVI ovogodišnji ugriz

Istrijana ugrizao poskok, on nastavio s branjem šparoga, presvukao se pa tek onda otišao na Hitnu

"Mi smo unaprijed zahvalni, međutim vrijeme je faktor. Ako se u ovom stanju pojavi potres, kaj bu bilo, može se sve urušiti", dodaje Miljenko. 

Image

Šteta je golema: Prije tjedan dana Zagrepčane je probudio snažan potres, evo kako danas izgleda

Fotogalerija
Image

Šteta je golema: Prije tjedan dana Zagrepčane je probudio snažan potres, evo kako danas izgleda

Fotogalerija

Oni koji u svoje stanove ne mogu, moći će u najam dobiti gradski ili državni stan.
Zgrade javne namjene u koje se ubrajaju i bolnice, škole i fakulteti u potpunosti će se obnoviti.

"Ne smije se napraviti obnova samo kozmetički, treba pristupiti ojačanju i kroz program ojačanja imamo i sigurne građevine za  naše studente i učenike", kazao je dekan Građevinskog fakulteta . 

Novim će se zakonom suspendirati Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi. Što znači da neće biti žalbi koje obično odugovlače cijeli proces. Radit će se slično kao obnova kuća u Gunji nakon poplave, no tvrde da smišljaju model kako ne bi došlo do malverzacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako nećemo raditi po Zakonu o javnoj nabavi, mi ćemo imati javnu nabavu samo koja će biti ubrzana i kvalitetno primijenjena. Nakon zakona ide program koji donosi Vlada. U programu ćemo definirati sve te detalje, bit će definiran i nadzor radova i potrošnje novca", kaže Štromar. 

Sve će se financirati novcem iz državnog i proračuna Grada Zagreba, zatim novcem koji se očekuje od Europske komisije, a organizirat će i akcije za prikupljanje pomoći.

Križić za RTL: 'Nije sagledana cjelovitost problema'

Naša reporterka Ivana Franić razgovarala je i s Ivanom Križićem iz Društva arhitekata Zagreb. O predloženom zakonu kaže:

"Zakon je danas izašao, cijelo popodne smo proučavali. On je na tragu zakona o Gunji. Smatramo da je donesen brzopleto, preskače jedan jako bitan korak, završetak prve faze", kaže Križić i dodaje da moraju još do kraja proučavati zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije sagledana cjelovitost problema. Projektna dokumentacija mora se napraviti cjelovito. Inzistirat ćemo na tome da se razmišlja o protupotresnim sanacijama. Stručnjaci govore da se potres opet može dogoditi", upozorava.

Na pitanje koliko bi obnova mogla potrajati, odgovarati:

"Sve ovisi hoće li se hitno postaviti tijelo koje će time koordinirati. To je na državi, imaju sve pripremljeno i da hitno krenemo s određenim potezima. Zakon koji je predložen može nas zatvoriti u jedan krug", jasno je istaknuo u razgovoru za RTL Ivan Križić. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
slučaj agrokor

Milanović: 'Naš Zakon o odvjetništvu je staljnizam na steroidima. Tko sanja protiv DORH-a biti će uhapšen'

Više s weba