MODEL TESTIRANJA NASTAVNIKA

Što će biti s djelatnicima škola koji nisu cijepljeni i neće to učiniti? Fuchs: 'Vidjet ćemo taj sustav'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Fuchs je kazao da 'sigurno nikome normalnom ne pada na pamet da uvodi mjere zato što mu se tako sviđa'

8.11.2021. u 16:43/ Hina

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak da je zaraženih učitelja koronavirusom nakon 10 dana bez nastave čak 20 posto više nego prije, a učinci mjera poput nastave na daljinu mogu se očekivati tek nekoliko tjedana poslije.

Fuchs je u Rijeci, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako točan broj zaražene djece nakon jesenskih praznika i dva dana nastave na daljinu još nije poznat, "ali da je i tu sigurno bilo povećanja".

"Mi u ministarstvu dobro pratimo podatke o zaraženoj djeci, a službeno se računaju samo verificirani PCR testovi. Prema toj evidenciji, od početka pandemije je zaraženo 50 tisuća djece. Možemo špekulirati da je, zajedno s onima asimptomatskim i s obavljenim antigenim testovima, što se ne evidentira službeno, koronavirsuom dosad zaraženo oko 100 tisuća djece", istaknuo je.

Image
mjere u školama

'Nastavnici organizirano' oštro kolegama antivakserima: 'Ako baš želite preboljeti kovid, posjetite neki infektološki odjel...'

Image
mjere u školama

'Nastavnici organizirano' oštro kolegama antivakserima: 'Ako baš želite preboljeti kovid, posjetite neki infektološki odjel...'

Na pitanje što će biti s djelatnicima u školama koji nisu cijepljeni, a ne budu se željeli cijepiti, te hoće li ih se kažnjavati, Fuchs je odgovorio: "Vidjet ćemo taj sustav."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako, vidimo da se već sad mobiliziraju Facebook grupe koji protestiraju i viču, za normalnog čovjeka teško razumljivim pristupom. Nije ovo nečiji hir, njima očito broj mrtvih svaki dan nije dovoljan, pa ajmo napraviti što možemo veći problem i u ime nekakve demokracije stvar dovoditi do apsurdnih pristupa", rekao je ministar.

Istaknuo je kako "sigurno nikome normalnom ne pada na pamet da uvodi mjere zato što mu se tako sviđa".

Upravo se čita

Image
SLUČAJ AGROKOR

Je li 11 mil. kn proračunskog novca bačeno u vjetar zbog podizanja optužnice? Što kaže DORH?

"Zbog čega smo toliko otporni na razumijevanje potrebe cijepljenja, ne mogu ni sam do kraja objasniti. Spadamo u onu kategoriju zemalja koje imaju slabije povjerenje u stručnjake", rekao je. 

Model testiranja nastavnika na koronavirus će se utvrditi sljedećih dana, ali se ide u smjeru da to obavljaju kod kuće ili u školama, rekao je. Potvrdio je da će se trošak testiranja pokrivati iz državne blagajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Radovan Fuchs održao je radni sastanak s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom u Opatiji, a nakon toga su obišli gradilište sportske dvorane riječke Medicinske škole te škole u Jelenju i Čavlima koje se dograđuju. 

Komadina je rekao da je tema sastanka bilo kandidiranje projekata dogradnje i proširenja škola u toj županiji za sufinanciranje iz europskih fondova preko ministarstva. Riječ je o školama u Viškovu, Rabu i Kastvu.

Izrazio je zadovoljstvo što ministar podupire odluku županijskog Stožera civilne zaštite da djeca u toj županiji nastavu prate uživo.

"Problem nisu zaraženi učenici, nego necijepljeni odrasli na koje se taj virus prenosi", rekao je Komadina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fuchs je istaknuo da je osigurano dovoljno novca za takve projekte u sklopu reforme obrazovnog sustava. Najspremnija za realizaciju je izgradnja škole u Viškovu, izdana je građevinska dozvola i riješena su imovinsko-pravna pitanja pa se odluka o dodjeli može očekivati u prvih nekoliko mjeseci sljedeće godine, rekao je ministar.

"Sad prikupljamo podatke o potrebama izgradnje dodatnih kapaciteta dječjih vrtića, što će se financirati iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka. Kad završi taj poziv, slijedi onaj za proširenje kapaciteta i izgradnju osnovnih škola s ciljem da sve pređu na cjelodnevnu nastavu, što podrazumijeva samo jednu smjenu i kapacitete za pripremu i podjelu obroka", rekao je Fuchs. 

Namjera je da djeca borave u školi mnogo duže nego sad jer djeca u školama u Hrvatskoj borave na aktivnoj nastavi najmanje u Europskoj uniji. To utječe na rezultate na PISA testiranjima, a to ćemo popraviti ovim postupkom, rekao je ministar i dodao da bi se tako uklonio problem teških školskih torbi jer djeca na cjelodnevnoj nastavi ne trebaju nositi knjige kući. 

Na pitanje što je poručio ravnateljima osnovnih škola na stručnom skupu jutros u Opatiji, Fuchs je odgovorio da im je "prije svega zahvalio na svemu učinjenom dosad tijekom pandemije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apelirao sam da pokušaju animirati osoblje u školama da se cijepe što više", rekao je ministar.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iscrpljeni i zabrinuti

Kaos u KBC-u Split: Rade bez potrebne opreme, a nedostaje im i 150 medicinskih sestara

Više s weba