JAČANJE KONTROLA

Što donose izmjene zakona o sigurnosti hrane? 'Onaj koji se bude drznuo varati će debelo i platiti'

20.10.2021. u 8:00/ Irena Pirjać

Strože kontrole hrane na granici, kraj internetske prodaje bez inspekcije, lakši uvjeti malim proizvođačima - sve su to izmjene triju zakona o sigurnosti hrane

Sladoled, riba, meso, čokolada, mlijeko, peciva, voće, povrće, kava - sve su to proizvodi koji su samo ove godine povučeni zbog opasnosti za zdravlje. Od njih ukupno 86, u čak 52 pronađen je štetan spoj etilen oksid. Kako bi što manje takvih proizvoda stiglo na police trgovina, u tijeku je paket izmjena zakona o sigurnosti hrane.

"Jačaju kontrole i na graničnim kontrolnim postajama i isto tako na unutarnjem zajedničkom europskom tržištu. Ono što je novo u ovim zakonima je uvođenje službenih kontrola proizvoda koji se prodaju putem sredstva komunikacije na daljinu", kazala je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Dakle, prodaju hrane primjerice putem društvenih mreža, biznis koji je tijekom pandemijske godine procvao, inspekcija će kontrolirati i analizirati. A bude li potrebe, i pošteno kazniti, kao što se to radi u ostatku Europske unije.

Image
OD LIPNJA

OPREZ - Možda baš jedete hranu s kancerogenim pesticidom! Preko 50 proizvoda povučeno je s polica, ovo je cijeli popis

Image
OD LIPNJA

OPREZ - Možda baš jedete hranu s kancerogenim pesticidom! Preko 50 proizvoda povučeno je s polica, ovo je cijeli popis

"Ovaj zakon sada osigurava da kazna bude proporcionalna profitu. Što znači da onaj koji se bude drznuo varati s hranom će debelo i platiti", kazala je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori su samo ove godine na hrvatskim granicama zaustavili 22.238 pošiljaka. Za 30 je zabranjen uvoz, od kojih je 16 uništeno, a ostatak je vraćen proizvođaču. U tri su pronašli sporni spoj etilen oksid. Prošle je godine inspektorat stopirao 42 pošiljke hrane životinjskog podrijetla iz zemalja trećeg svijeta, a ove trećinu više. Čak 61 pošiljka je do sada ocijenjena nekvalitetnom. 

Iako hrvatski kupci više nisu građani drugog reda, već je kvaliteta hrane koja uđe u Hrvatsku napokon jednaka onoj u Europskoj uniji, domaća je i dalje većinom bolja. Ali i skuplja. Pa ionako tanki novčanici građana lakše podnose hranu iz uvoza.

Upravo se čita

Image
Stanje u Hrvatskoj

Dnevni izvještaj o koroni: U jednom danu umrlo je još 8 ljudi, u bolnicama se liječi 397

"Prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu i piće troši dvostruko više od prosjeka Europske unije. Dakle, negdje oko 26 posto. I sigurno je da takvu situaciju moramo promijeniti, posebice u kontekstu povećanja cijena", kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Novim izmjenama zakona potiče se male proizvođače olakšavanjem uvjeta za proizvodnju. Pa će ovaj mesar meso moći rasjeći i pakirati umjesto u dvije, u jednoj prostoriji. A stroža će biti kontrola i uvjeta u kojima se uzgajaju životinje. Sveukupna stroža kontrola znači - kvalitetnija hrana na stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba