obavezna štednja

Što mjere Europske komisije znače za Hrvatsku? Čini se kako će najviše biti pogođeni samo građani

14.9.2022. u 20:30/ Irena Pirjać

Reformom tržišta električne energije pokušava se smanjiti ovisnost o plinu, za koji se mjere još bruse

Ograničenje prihoda energetskih tvrtki, solidaran porez i obavezna štednja - tri su mjere, umjesto najavljenih pet koje je predstavila predsjednica Europske komisije. Otpalo je ograničenje cijene ruskog plina, odnosno raspravlja se o ograničenju cijena svog uvoznog plina. Što tri predložene mjere znače za Hrvatsku?

U ukrajinskim bojama, rame uz rame prve dame Ukrajine, predsjednica Europske komisije predstavila je mjere koje se odnose samo na električnu energiju.

''Predlažemo ograničenje prihoda tvrtkama koje proizvode električnu energiju po niskim troškovima. Sada je pogrešno imati izvanredno visoku zaradu, profitirati od rata preko leđa naših potrošača'', rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Time bi se 140 milijardi eura prelilo gubitašima i spriječili novi profiteri energetske krize. Drugi je prijedlog da se onima koji su već ekstra profitirali udari tzv solidarni porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se odnosi najviše i jedino po svemu što smo mogli protumačiti na proizvođače iz obnovljivih izvora, tipa vjetar, voda i sunce, atomske elektrane i potiho na dobivanje električne energije od ugljena. Razlika između profita ostvarenog u ovoj godini i središnje zarade u zadnje tri godine se smatra ekstraprofitom'', kazao je Zoran Miliša, energetski stručnjak.

Vlasnik većine elektrana u Hrvatskoj je državni HEP, koji proizvedenu struju ionako prodaje jeftinije od tržišnih cijena, zbog čega nema viška profita. Reformom tržišta električne energije pokušava se smanjiti ovisnost o plinu, za koji se mjere još bruse. No one su nužne.

Upravo se čita

Image
NEMA STRAHA

Perišić najavljuje bolje izdanje Vatrenih protiv Kanade: 'Gledat ćete novu, pravu Hrvatsku'

Image
teška zima za nijemce

Njemačka do daljnjeg bez ruskog plina. Energetski stručnjak za RTL.hr: 'Bojim se da će se zatvarati radna mjesta'

Image
teška zima za nijemce

Njemačka do daljnjeg bez ruskog plina. Energetski stručnjak za RTL.hr: 'Bojim se da će se zatvarati radna mjesta'

''One moraju biti privremene. Koliko dugo, to će ovisiti o razvoju situacije. Mislim da će dati rezultat vrlo brzo'', izjavio je Miliša.

Čini se da će europskim prijedlozima u Hrvatskoj zasad biti najviše pogođeni samo građani - jer se treća mjera odnosi na obaveznu štednju, i to u vrijeme najveće potrošnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa bi nam u najmračnijem scenariju - redukcijama - ovako mogle izgledati zimske večeri od 19 do 20 sati kada trošimo najviše struje.

''To je dobro jer će populacija porasti, natalitet jača. To je jedino što vidim korisno'', komentirao je građanin.

''Ne želimo biti u mraku, je l' tako? A što je malom djecom i svima ostalima?'', rekla je građanka.

Ako komisija i potvrdi ovaj prijedlog, na potezu je naša Vlada, jer samo oni mogu naložiti bilo kakve redukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba