gruba devastacija mora

Stranci u Poreču izvadili perisku i slikali je. 'Ali ona je zaštićena čak i kad je mrtva', otkriva biologinja...

24.6.2022. u 7:20/ Petra Fabian Kapov

Policija svaki mjesec primi i desetak prijava. No do sad nitko nije kažnjen, a kazne mogu ići i do 200.000 kuna i do tri godine zatvora

Izvadili su perisku iz mora, a onda ju fotografirali. Sve je snimio jedan građanin i prijavio policiji.

"Strani turisti izvukli su iz mora plemenitu perisku, međutim do dolaska policijske ophodnje strani turisti nisu zatečeni u posjedu plemenite periske", rekao je Alen Pačić iz Policijske uprave Istarske.

Iako ovaj čin osuđuju, turisti o periskama malo ili uopće ništa ne znaju.

Rainer iz Njemačke komentira: "Nikad ju nisam vidio, vi ste mi rekli što je periska, ali to je prvi put da čujem za nju. Ludo je, zaštićena je i trebalo bi barem biti postavljena tabla na plaži ili nešto slično." Andreas, također iz Njemačke, dodaje: "Jesam, čuo sam i vidio video o periski. Ne znam smijem li ju dirati ili ne. Nitko me nije upozorio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljuštura joj je lepezasta i ona zaista može biti jako impozantna i velika. Primjerci imaju oko 40 cm, ali može izrasti i do metra. Plemenita periska inače je strogo zaštićena vrsta školjkaša pred izumiranjem.

Image
APEL ČELNIM LJUDIMA DRŽAVE

I periske trebaju u karantenu: Krčko podmorje moglo bi biti ključno za očuvanje endema Mediterana

Image
APEL ČELNIM LJUDIMA DRŽAVE

I periske trebaju u karantenu: Krčko podmorje moglo bi biti ključno za očuvanje endema Mediterana

Biologinja Marija Aleksandra Bel Dajković (67) kaže: "Znamo da postoje 20-ak odraslih periski u otvorenom moru. Sada možda po ljeti, kad aktivnost divera bude malo veća, onda ćemo možda imati i malo sretnijih vijesti."

Upravo se čita

Image
razorni potres

Minute katastrofe u Turskoj i Siriji: Gradovi sravnjeni sa zemljom, ceste ne postoje, za mnogima se još traga

U pulskom ih Aquariumu pokušavaju spasiti. Bebe periske tu žive u posebnim uvjetima. Juvenilne jedinke imaju oko dva centimetra i može se vidjeti i njihov rast. Svako sakupljanje, posjedovanje ili izlov strogo su zabranjeni, a kazne nisu male. Alen Pačić iz PU Istarske otkriva: "Definirano je kroz kazneni zakon gdje je predviđena kazna zatvora do tri godine i kroz Zakon o zaštiti prirode predviđena je novčana kazna u iznosu od sedam do 30 tisuća kuna za fizičke osobe."

I čak 200.000 kuna za pravne osobe. Kaznu za sad čeka jedan poljski državljanin koji je lani zatečen u Fažani s 29 periski. Marija Aleksandra Bel Dajković kaže: "Moram istaknuti da je periska zaštićena u svim fazama njenog života i smrti. To znači da je i ljuštura zaštićena i da se lijepo mole svi građani ili naši turisti da ju ne diraju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ono što biolozi čine ne bi li je sačuvali je svakodnevna borba.

Više s weba

Pročitajte još

Image
STIŽE POMOĆ

Hrvatska Turskoj šalje 40 spašavatelja. Trut: 'Oni mogu tragati i spašavati u najtežim uvjetima'

Više s weba