NELEGALNI BANKOMATI

Strogi centar Splita pun ilegalnih bankomata: 'U otprilike 340 metara, prebrojali smo 21 bankomat'

29.8.2022. u 21:35/ Rade Županović

Iako je prijavljeno konzervatorskoj inspekciji, bankomati i dalje rade

Je li odzvonilo bankomatima na svakom koraku u strogom centru Splita? Gradske vlasti postrožile su pravila pa uz suglasnost Konzervatorskog odjela, bankomata neće biti bez odobrenja Grada. Tek 18 od stotinu bankomata ima dozvolu konzervatora, ali nijedan nema potpisan ugovor s Gradom.

Dužinom Rive, od Marmontove ulice do istočne kule Dioklecijanove palače, bankomat do bankomata. U prosjeku svakih petnaest metara, po jedan.

"U otprilike 340 metara, prebrojali smo 21 bankomat. Niti jedan nema ugovor s Gradom sklopljen za manipulativni prostor koji koriste na javnim površinama", tvrdi Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Prema odluci još bivše gradske vlasti, svi oni su ilegalni, no kazne za prekršitelje nisu propisane. Ipak, kazne sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kreću se od 50 do vrtoglavih 500 tisuća kuna. Devastacija stare gradske jezgre, očita i na ovom primjeru. Iako je prijavljeno konzervatorskoj inspekciji, bankomati i dalje rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa malo čudno izgleda da se Grad Split bori da konzervira našu kulturnu baštinu, mi i dalje nemamo posjet konzervatorske inspekcije, iako smo ga i javno zatražili, a i služeno putem prijava nadležnom konzervatorskom odjelu. Čekamo da dođu i da jednostavno počnu raditi svoj posao", izjavio je Ivošević.

Iako im ide na ruku, i dvije žene iz Švicarske kažu, kod njih stvari drukčije funkcioniraju.

Upravo se čita

Image
novosti oko mature

Ravnatelj NCVVO-a 'mijena ploču'? Ako netko otkrije identitet na maturi, ipak mu se neće ponitštiti ispit

Image
odala ih oprema

Uhićen dvojac koji je u zrak dizao bankomate: Autom s ukradenim registracijama skenirali novo mjesto zločina

Image
odala ih oprema

Uhićen dvojac koji je u zrak dizao bankomate: Autom s ukradenim registracijama skenirali novo mjesto zločina

"Moramo ići u banku, u unutrašnjost banke da bi podigli novac. Ovdje je puno bankomata, gotovo u svakoj ulici ih ima nekoliko, jednostavno je podignuti gotovinu", kazale su Estel i Olivia iz Švicarske.

"Previše je bankomata i u staroj jezgri bi trebalo ukomponirati. Prešareni su tako da liče na papige”, tvrdi Mirko iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi bi se na udaru mogli naći ugostitelji, jer jedino u njihovom slučaju, kako kažu, postoji sredstvo ucjene. Ugovori za javne površine, odnosno štekate, koje odobrava Grad.

"Podržavamo uvođenje reda. Dogradonačelnik je rekao da koristi sva sredstva koja jesu u njegovoj ingerenciji kako što prije bi mogao uvesti red u Grad, međutim dogodilo se to da mi eto zbog toga što imamo javne površine, one su postale sredstvo javne ucjene. To nije u redu i to nas stavlja u diskriminatorni položaj", izjavila je Jelena Tabak, predsjednica udruženja ugostitelja HGK.

Iz Banovine kažu, nova Odluka bi postupno trebala riješiti problem bankomata kod ugostitelja, a za trgovine će se kažu i dalje nadati posjetu konzervatorske inspekcije Splitu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
o izvješćima SOA-e

HDZ o Milanoviću: 'Priznao je postojanje radikalne skupine. Zašto nastavlja sa štetočinskim ekshibicijama?'

Više s weba