nakon strašnog napada

Stručnjak komentirao napad morskog psa u Egiptu, osvrnuo se na Jadran: 'Povremeno dolaze tri vrste opasne za ljude'

Image
Foto: Shutterstock

Iako je napada bilo, važno je naglasiti da se Jadran nalazi u kategoriji mora koji su 'posve sigurni za kupanje'

3.7.2022. u 14:38/ RTL Vijesti

U Egiptu 68-godišnja austrijska državljanka preminula je nakon što ju je u vodama Crvenog mora u Egiptu napao morski pas. Morski pas joj je otkinuo ruku i nogu, a žena je očajnički plivala do obale. U Jadranu je u posljednjih 150 godina zabilježeno 11 smrti kupača od napada morskog psa, piše 24sata.

Zadnji smrtonosni napad bio je 1974. godine kada je u Lokvi Rogoznici kod Omiša velika bijela psina od pet metara zgrabila 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera.

''Zadnji zabilježeni napad u Hrvatskoj je bio 2008. godine. Podvodnog ribolovca je napala velika bijela psina. Ribolovac je sa sobom vukao ribu pa je za pretpostaviti da je napad bio zbog pokušaja otimanja ribe. Ribolovac je nastradao, a na sreću je preživio napad'', izjavio je stručnjak Alen Soldo.

Image
NEOBIČAN SUSRET

Morski pas kod Pirovca oči u oči našao se s labradorom, vlasnik: 'Približio mu se, valjda da se upoznaju'

Image
NEOBIČAN SUSRET

Morski pas kod Pirovca oči u oči našao se s labradorom, vlasnik: 'Približio mu se, valjda da se upoznaju'

Iako je napada bilo, važno je naglasiti da se Jadran nalazi u kategoriji mora koji su 'posve sigurni za kupanje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Jadranu stalno žive ili povremeno borave 34 vrste morskih pasa. Normalno je da ćete na moru vidjeti morske pse jer to je njihovo prirodno stanište. 99.99 posto ljudi u Republici Hrvatskoj nikada neće uživo vidjeti morskog psa. Kod nas je desetljećima dolaze tri vrste koje su potencijalno opasne za ljude. One ne žive stalno u Jadranu nego povremeno zalaze. To su velika bijela psina, psina dugonosa i atlantska psina'', rekao je stručnjak.

''Kod nas nikad nije zabilježen napad atlantske psine jer ona se uglavnom drži otvorenog mora, slično je i sa psinom dugonosom. Velika bijela psina je jedina eventualna mogućnost s obzirom na našu prozirnost mora i činjenicu da velika bijela psina ne ganja ljude već svoju hranu, a mi joj nismo prirodna hrana. Urbane legende su da morski psi prate brodove, ali to su besmislice'', objašnjava Soldo.

Upravo se čita

Image
NEOČEKIVAN DOGAĐAJ

VIDEO Kovačić otkrio kako je zaradio 'šljivu' ispod oka koja je privukla pažnju na presici

Više s weba

Pročitajte još

Image
Život u izbjegličkom naselju Mala Gorica

Nemaju pitku vodu, sadržaja za djecu, a uskoro bi im i krovovi trebali biti srušeni

Više s weba