nepoznanice o cjepivu

Stručnjakinja s Ruđera u Direktu: 'Nije utvrđena ni jedna povezanost smrti i cjepiva'

11.3.2021. u 22:26/ RTL Direkt

Iz Danske je danas stigla vijest o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka povezanih s cjepivom Astrazenece

Molekularna biologinja Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković, članica međunarodnog tima koji istražuje rusko cjepivo. Neki su zabrinuti jer je iz Danske  danas stigla vijest o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka povezanih s cjepivom Astrazenece, spominju se slučajevi smrti od tromboze, srčani udari, plućna embolija.

''To je nešto što nas sve brine na nekoj individualnoj razini. Europska agencija za lijekove je reagirala na način na koji je reagirala i to sigurno je zabrinjavajuće. Međutim,danas se moglo pročitati da učestalost problema sa zgrušavanjem krvi u cijepljenoj populaciji se ne razlikuje u odnosu na necijepljenu populaciju '', rekla je molekularna biologinja Dragomira Majhen. 

Učestalost ovog problema stoga nije ništa veća nego u običnoj populaciji, pojasnila je Majhen. Započeto je istraživanje o tome postoji li uzročno posljedična veza između cijepljenja i razvoja bolesti. 

''Oni koji su se cijepili AstraZenecom ne bi trebali imati razloga za brigu. Možda se dogodi neka nuspojava, ali trenutno to ne znamo'', kazala je  Majhen.

Problem je što se cjepio velik broj ljudi, te su nuspojave odjednom došle na vidjelo, rekla je biologinja.Za vrijeme kliničkih istraživanja jako detaljno su se proučavale nuspojave, uvjerava. Majhen pretpostavlja da se će se uzročno-posljedična veza između ugrušaka i cjepiva tražiti obukcijom.

Je li dosada povezana smrt se pojavila direktno povezana s tim cjepivom?

„Nije pokazano, koliko znam, nije nijedna uzročno-posljedična veza smrti i cijepljenja se pojavila. To bi se trebalo staviti u onaj papirić, sve te moguće nuspojave kojima se upozorava“, rekla je Majhen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AstraZeneca je problematična – je li to samo dojam ili je jednako dobro cjepivo?

„Po meni je jednako dobro , u trenutku kada su objavili rad u Lancetu nisu objavili dodatno podataka. Vjerujem da će u sljedećem znanstvenom članku objaviti kako kod starije populacije to cjepivo djeluje“.

Danas je odobreno 4. cjepivo – počela je priča o 76% učinkovitosti tog cjepiva. Je li to dovoljno da ljudi budu sigurni?
„Uspješnost cjepiva mora biti veća s procijepljenosti. 50% uspješnosti cjepiva je sasvim u redu“.

Koliko je cjepivo protiv gripe učinkovito?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

„Između 30% i 40%, međutim cirkulacija virusa je bila tada, kad je testirano, usklađena s cjepivom.

Što je sa Sputnikom?

„Prošli tjedan je EMA zaprimila zahtjev za postupnu procjenu podataka. To je sada u postupku, EMA procjenjuje efikasnot. U nekom trenutku moraju provjeriti efeknost proizvodnje“.

Zbog čega u situaciji kada imamo manjak cjepiva nismo mogli reći da je dovoljna jedna doza, a ne dvije, zašto nismo mogli reći odmah – cijepimo se jednom dozom i to je to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog regulatornih normi. Zbog načina na koji odobravamo norme cjepiva dok se ne potvrde kliničkim istraživanjima.

Koji je Vaš favorit?

"Johnson&Johnson je moj favorit, ali bilo kojim cjepivom ću se cijepiti čim dođem na red".

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTO IMA LUKSEMBURG?

Eurostat potvrdio ono što već znamo: Hrvatska u društvu najgorih u EU po odljevu ljudi

Više s weba