HUT PESIMISTIČAN

'Struja poskupila 143 posto, plin 105 posto, namirnice za 20 posto'. Turistička sezona upitna?

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Najavili su približavanje fizičkih pokazatelja onima iz 2019. godine uz planiran rast prihoda od 3,6 posto

13.6.2022. u 13:49/ M. V.

Anketa provedena među vodećim domaćim turističkim kompanijama, a objavljena u publikaciji Hrvatske udruge turizma (HUT) Turistički impuls Q2 2022, otkrila je zabrinjavajuće podatke po turističku sezonu.

Kako navode, hotelijersko-turističke kompanije očekuju približavanje fizičkih pokazatelja onima iz 2019. godine uz planiran rast prihoda od 3,6 posto, no, tvrde, poslovanje u turizmu ove je godine pod dominantnim utjecajem visokog rasta troškova koji višestruko nadmašuje rast prihoda.

"Najveći porast u troškovima hotelsko-turističkih kompanija čine troškovi električne energije koji su ove godine, u odnosu na 2019. godinu, porasli 142,5 posto, zatim plina 105 posto, namirnica 20 posto, dok su troškovi rada u odnosu na 2019. godinu porasli 10,1 posto te su time premašili udjel od 30 posto u ukupnim prihodima kompanija", govore.

Image
iznenađenje za sve

Ravnatelj Instituta za turizam za RTL: 'Turistička sezona nas je iznenadila. Ove brojke nismo mogli predvidjeti'

Image
iznenađenje za sve

Ravnatelj Instituta za turizam za RTL: 'Turistička sezona nas je iznenadila. Ove brojke nismo mogli predvidjeti'

Iz HUT-a su naglasili da se od srpnja, prema najavama, očekuje i dodatno povećanje cijena električne energije, a kompanijama čiji ugovori s distributerima električne energije ističu ove godine, imaju trošak električne energije viši za dva do tri puta u odnosu na prethodnu godinu, piše Turistički impuls Q2 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve brži rast troškova nažalost poništava optimizam zbog jačanja turističke potražnje za Hrvatskom i očekivanog povratka pa čak i premašivanja rekordnih brojki iz 2019.", govori Veljko Ostojić, direktor HUT-a pa tvrdi kako bi rast troškova mogao i usporiti daljnji investicijski ciklus

Zaključuje i kako očekuju konkretnu pomoć države, posebice u pogledu cijene električne energije "imajući u vidu činjenicu da se oko 70 posto električne energije proizvodi iz domaćih izvora", kaže.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba