'čistačice to nisu zaslužile'

Student sa Save počistio dvorište nakon pijanke: 'Ne živimo na odlagalištu otpada'

Image
Foto: Rimac Emil

U objavi je oštro pozvao na red studente koji su ostavili nered te ih pozvao na zajedničko čišćenje

16.6.2022. u 15:55/ Jakov Sedlar

Srijeda je među mladima poznata kao "Studentska srijeda", a studenti sa Save ne propuštaju priliku da se tog dana u tjednu opuste. Još kad se spoji da je dan nakon blagdan, a predavanja rijetko tko sad već ima - razloga za zabavu ne manjka.

Međutim slike smeća koje ostaju jutro nakon partijanja nisu lijepe za vidjeti. Svatko bi sada rekao "pustimo mlade da se zabavljaju, a ne da im sudimo zbog malo smeća", ali konstantno ponavljanje toga i nekultura ne pojedinaca, već većine - nadahnula je studenta Zdravstvenog Veleučilišta da učini nešto po tom pitanju.

Na Facebook grupi "Studentski dom "Stjepan Radić" - Sava" postavio je objavu u kojoj poziva studente sa Save da mu u tome pomognu.

Image

Smeće u SD Stjepan Radić

Foto: Rimac Emil
Image

Smeće u SD Stjepan Radić

Rimac Emil

"Ujutru kada sam vidio svo smeće nisam mogao ostati ravnodušan na to dok drugi studenti normalno sjede na klupama ispod kojih se smeće nalazi. Nisam imao što za ponuditi osim kese u koju će bacati smeće, par riječi, možda koju šalu i pjesmicu", za RTL.hr govori student Emil Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi je oštro pozvao na red studente koji su ostavili nered te ih pozvao na zajedničko čišćenje. "Smiješno" je to što se na fotografijama vidi da su kante za smeće poluprazne, ali smeće koje se trebalo naći u njima - nije.

"Ovo se samo neće počistiti. Kupit ću vreće za smeće kako bi se sve moglo pokupiti i odložiti u za to predviđeno mjesto. Započinjem s radom do 13:00h. Pozivam vas na kolegijalan rad kako bismo ponovno vratili krugove u normalne uvjete jer ne živimo na je***** odlagalištu za smeće.", stoji u objavi.

Upravo se čita

Image
kod glinske poljane

Noćas potres 3,0 prema Richteru na Banovini

Image

Smeće u SD Stjepan Radić

Foto: Rimac Emil
Image

Smeće u SD Stjepan Radić

Rimac Emil

Problem nije u tome da studenti za smeće nemaju predviđene kante jer upravo suprotno - kante su na svakom koraku.

"Kante su praktički kod svake klupice. Na krugovima ih imaju i po dvije. Opet, ljudi su si dali za pravo da svo smeće ostave na podu. Žao mi je što čistačice moraju ovo čistiti svako jutro u četvrtak, subotu i nedjelju. Tek sada vidim s čim imaju posla", objašnjava Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekog vremena, mladi student sanitarnog inženjerstva krenuo je čistiti, a na njegov poziv nije se nitko odazvao. Pri kraju samog čišćenja, ugledao ga je prijatelj i pitao što radi. Objasnio mu je te poručio "A tko će ako neću ja?". Tada je i on uzeo vreću i bacio se na posao.

Image
Foto: Rimac Emil
Image
Rimac Emil

"Mnogi su sjedili na klupama dok sam ja ispred njih brao smeće", tvrdi student.

Nakon što je obavio akciju čišćenja podijelio je simpatičan status na Facebooku.

"Osjećao sam se kao na kazališnoj predstavi kako su me studenti s klupica gledali pozorno. Bar mogu reći da sam imao jednu glavnu ulogu u životu.
Žao mi je što nisam mogao pružiti još orkestralnu skladbu s opernim solom. Sljedeći put ću staviti odijelo da budem priličan te pozornice. Za malo više od pola sata uspio sam prikupiti svo smeće koje je moglo stati u rukicu. Boce, papiri, kartoni, tetrapaci, kese i milijun čaša", piše u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Očišćeno smeće u SD Stjepan Radić

Foto: Rimac Emil
Image

Očišćeno smeće u SD Stjepan Radić

Rimac Emil

Rimac smatra da je žalosno što akademski građani ostavljaju svoj dom u takvome stanju te onda očekuju od drugih da čiste za njima. Poručuje da čistačice to nisu zaslužile niti je njihov posao da iza svakog studenta čiste smeće.

"Ako ne možemo očekivati od budućih akademskih građana da bace ostavljeno smeće, kako ćemo očekivati išta više od njih", zaključio je.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Branitelji napali Glavaševića, Matić žestoko uzvratio riječima!

Više s weba