'Bez panike'

Suncokretovo ulje u RH već 18 kn. Direkt se u ministarstvu raspitao prijeti li nam kao u Njemačkoj 40 kn

4.5.2022. u 7:35/ RTL Direkt

U nekim zemljama može se kupiti samo ograničena količina. Hrvatska je po proizvodnji samodostatna. Ali cijena...

Suncokretovo ulje, jeftino ulje koje je dramatično poskupilo i koje je postalo simbol toga kako rat u Ukrajini utječe na cijeli svijet. Sve već znate, Ukrajina je glavni izvoznik tog ulja, izvoza sada nema. U mnogim zemljama - u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Belgiji - ograničena je količina koju kupci mogu kupiti.

U Njemačkoj boca ulja već sada košta 40 kuna. U Hrvatskoj je prije koštalo 9 kuna, sada već 18. Ali, to ne znači da trebate mahnito kupovati ulje jer, nestašice kod nas neće biti. Samodostatni smo u proizvodnji suncokreta i ulja.

Evo što nam je u Ministarstvu poljoprivrede rekao državni tajnik Tugomir Majdak na pitanje trebamo li se, s obzirom na to da sve više zemalja na zapadu Europe uvodi ograničenja u kupnji ulja, i mi bojati takvog scenarija i kakva je općenito situacija kod nas?

"Hrvatski građani ne moraju brinuti zbog trenutne situacije po pitanju ulja na policama, jestivog ulja na policama trgovačkih lanaca, odnosno trgovina, a tako i zaliha u skladištima vezano za našu proizvodnju jestivog ulja", odgovorio je Majdak i objasnio zašto tako misli:

"Možemo reći da smo u ovom dijelu više nego samodostatni, kako u proizvodnji suncokreta i uljane repice gdje ova samodostatnost raste preko 200 posto, ali isto tako u proizvodnji jestivog ulja za naše tržište i za zadovoljenje potreba okolnih zemalja."

Ali koliko još ta cijena može rasti? Dakle vidjeli smo, ima ulja koja su već iznad 20 kuna. Može li cijena ulja ići, primjerice, i do 30 kuna?

"U ovom trenutku teško je odgovoriti na vaše pitanje. Dakle, ne možemo biti u ovom dijelu prognozeri. U nekom dijelu tržišta žitarica cijene se stabiliziraju, kao što je to u slučaju kukuruza, a također i što se tiče samih ostalih žitarica, prije svega pšenice, ima je na tržištu dovoljno. Dakle tu je stabilizacija na neki način učinjena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG IZJAVE KOŠIĆA

Beljak: 'Ja u Crkvu više ne idem! Pod 'liječenjem' mislim moj izgledni obračun s pedofilčinom'

Više s weba