OGLAS

Svečano otvaranje terasa

Susjedi nas zavidno gledaju, ali moglo bi se dogoditi da prije nego njih puste nas opet zatvore

1.3.2021. u 22:18/ Lada Marinović

A nakon što smo dugo bili država bez ikakvih novih sojeva, sad nam sojeva i previše.


A nakon što smo dugo bili država bez ikakvih novih sojeva, sad nam sojeva i previše. Stižu i s lijeva i s desna, sa svih strana svijeta, a evo u Hrvatsku je sad stigao i njujorški soj. Ne zna se još puno o njemu osim da se širi brže od postojećeg i da ga je naravno, sve više u New Yorku.

Istodobno se epidemija ponovo širi i po Hrvatskoj, zadnjih sedam dana 30 posto više nego tjedan ranije.


Ali "ništa mi neće ovi dan pokvarit" zapjevala je cijela zemlja i nakon 93 dana izašla na svečano otvorenje terasa kafića i restorana. I danas smo vjerojatno bili najsretnija zemlja u Europskoj uniji.

Snimke pijuckanja kave na suncem okupanim gradskim terasama zavidno su gledali susjedi Slovenci, Mađari, Austrijanci a Česi i Slovaci pogotovo. Njima se od danas uvodi i zabrana kretanja. Ali obzirom na nove brojeve i sojeve lako bi se moglo moglo dogoditi da prije nego njih puste nas opet zatvore.

Image
presretni ugostitelji

Prva kava u kafiću ove godine: 'Jedva smo dočekali, poklopilo se ovo lijepo vrijeme s otvaranjem'

Image
presretni ugostitelji

Prva kava u kafiću ove godine: 'Jedva smo dočekali, poklopilo se ovo lijepo vrijeme s otvaranjem'

Tko čeka - dočeka

Nakon tri mjeseca, kava se opet pije na terasama diljem zemlje.

Građani su oduševljeni. Smatraju kako je ovo samo jedna stepenica prema povratku u normalnu. Otvorene su napokon i sportske dvorane. Fizički kontakt je zabranjen, ali barem se vježba. 

U prednosti pred drugim sportovima što smo prije svega beskontaktni sport i što kao takvi imamo mogućnost da odrađujemo treninge taktike i tehnike s loptom bez posebnog kontakta", kaže direktor odbojkaške reprezentacije Hrvatske Frane Žinić

I dok Hrvati slave što se život vratio u polunormalu, našim prvim susjedima to ne pada na pamet. Slovenija je i dalje zatvorena. Italija se otvara i zatvara po regijama, za vikend su masovno ispijale posljednje kave jer od jutros opet chiuso I nisu jedini...

Kave na terasama trenutno se mogu popiti kod nas, u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska Slovačka i Češka nalaze se pod strogim mjerama koje bi uskoro mogle nalikovati na one iz proljeća.

Slovačka je pod mjerama tri mjeseca, brojevi novih slučajeva opet brzo rastu, Vlada je najavila da do daljnjega opuštanja nema.

"Od ovog četvrtka stižu nam još strože mjere , bit će zabrane kretanja, vani će se smjeti samo uz posebne maske i dozvolu da se ide na posao. Situacija ovdje nije dobro, a čujem da je u Češkoj još gora", kaže Luka Vujović iz Bratisalve. 

U Češkoj je više aktivnih korona slučajeva nego ikad dosad

"U Češkoj je jutros počeo strogi lockdown. Sve je zatvoreno osim neophodne robe. Mjere će trajat do 21.ožujka pa će se vidjeti što s popuštanjem. Ali restorani i kafići neće biti prvi na redu", kaže Jana Krasna iz Praga. 

Češki premijer objašnjava, ukoliko se nešto ne promijeni, mjesta u bolnicama uskoro više neće biti, opet.

"Razumijem da je ovo teret svima i da nitko nije sretan ovom odlukom, ali ako ne uvedemo mjere, cijeli svijet gledat će Bergamo u Češkoj", kaže češki premijer Andrej Babis


"Čini se da je raširen po čitavoj Hrvatskoj jednako"

A dok se Viktor Orban cijepi kineskim cjepivom i poziva građane na isto, u Mađarskoj neredi zbog lockdowna.

Sve ove mjere na snazi su zbog novih sojeva koji izazivaju nove eskalacije zaraze i povećane smrti smatraju pojedini europski čelnici. Ti isti sojevi stigli su i do Hrvatske. Nakon britanskog, južnoafričkog, tu je i njujorški.

"Udio njujorškog soja raste u gradu New Yorku i to nam je pokazatelj da bi se on mogao brže širiti kao i ostale varijante", kaže ravnatelj Hravtskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

U Hrvatskoj bilježimo dva takva slučaja, kao i dva južnoafrička dok je britanska mutacija pronađena kod više od 70 osoba. Prate se kontakti sojaša, kao nekad.

"Čini se da je raširen po čitavoj Hrvatskoj jednako", kaže Capak

Jednako se nastavio povećavati ovaj tjedan broj novozaraženih u Hrvatskoj, no još uvijek smo među najmanje zaraženim nacijama u Europi, zasad. Odluka o otvaranju terasa službeno vrijedi iduća dva tjedna, a onda će opet Stožer razmišljati hoćemo li i u proljeće uz konobare ili bez njih.

U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
JESTE LI GA VIDJELI?

Lovri se od ponedjeljka gubi svaki trag! Nestao je u Splitu...


Više s weba