Pastiri na mukama

Susreti s vukovima sve češći, a kazne za njihovo ubojstvo su velike: 'Vidiš da ti vuče psa i ništa ne možeš!'...

3.10.2022. u 21:30/ Dragana Eterović

Ovoga se puta stočar iz Kijeva susreo s dva vuka. Veći dio stada je spasio, ali je izgubio dvije koze i jare

Broji svoje koze, njih stotinjak. Ali kijevski stočar i dalje uznemiren od susreta prije koji dan. Tek što je sa svojim blagom krenuo na ispašu ugledao je zvijer.

"Koze su se poplašile, vidio sam jednoga vuka. Pogledam na drugu stranu, opa i drugi je tu. Vidio sam jedna koza udavljena i jedno jare već naklato. Ove su mi se razbježale", rekao je Stipe Ćulum, stočar iz Kijeva.

Prikupio je stado, on i pas Medo. No tri životinje je izgubio iako ih nije lako dao.

"Ja sam vuka nekad tukao kamenom, ja i on dva metra smo daleko. Dva metra smo daleko, ja ga tučem kamenom, a on ne pušta plijen. On mene samo pogleda i priča završena", kaže Ćulum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 6 mjeseci izgubio je 15 grla stoke na isti način. A kaže, nije jedini. I drugi stočari ostaju bez blaga, a lovci bez pasa.

"Mi znamo da je velika kazna ako bi se vuk ubio zato to ne smijemo napraviti. Da ti dođe u kuću i vidiš da ti nosi pasa, a što ćemo – ne smijemo. Tu smo ograničeni. Mi dobijemo naknadu ako pas nestane. Meni je nestao prije dvije godine. Našli smo ga I dobio sam naknadu, 3000 kuna, a pas sigurno vrijedi više", rekao je predsjednik Lovačkog društva Kijevo, Jure Teskera.

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja. Osim novčane kazne od 40 tisuća kuna može se i u zatvor do tri godine. Načelnik Kijeva kaže da nije za odstrel, ali brine ga situacija s vukovima.

Image
KAO U HOROR FILMU

Vukovi napali stado ovaca u Gorskom kotaru: 'Šteta je 30.000 kuna, ali ako dobijemo četiri, bit će dobro...'

Image
KAO U HOROR FILMU

Vukovi napali stado ovaca u Gorskom kotaru: 'Šteta je 30.000 kuna, ali ako dobijemo četiri, bit će dobro...'

"To bi mogao biti problem ako se ne reagira na ovo sve. Jer strah nas je kao općinu da će to sve eskalirati, da će vukovi početi napadati ljude i ovo je problem s kojim se mi kao mjesto s obzirom na našu geografsku poziciniranost srećemo već godinama", rekao je načelnik Općine Kijevo, Martin Ercegovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok čopori vukova prolaze, lovci potvrđuju da jedan luta mjestom i viđen je kraj kuća.

"Najbitnije je da nitko ne nastrada, da neka obitelj od toga vuka ne nastrada. Po meni toga vuka koji skita ovdje treba se riješiti", kaže Teskera.

Odšteta za kozu koju je zaklao vuk iznosi do 500 kuna. I to samo ako se nađe lešina.

"Niti jedna institucija me nije posjetila, ma ne moraju me posjećivati. Ali ako ste već zaštitili toga vuka, ako ga štitite dajte ga i ranite nemojte da meni stvara probleme", kaže Ćulum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Stipe je u problemu, za odštetu ga nije briga. Od 15 zaklanih grla našao je samo tri. Sve što on želi jest da bez straha ode na ispašu sa svojim stadom.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Probijanje leda na Odri

Više s weba