sve zbog korone

Sve izvjesnije izmjene Zakona o radu: Treba li šef kupiti računalo radniku ako radi od kuće?

19.8.2020. u 8:30/ Ivan Skorin

Iz Vlade za sada ne otkrivaju karte

Već pola godine Patricia radi od doma.

''Najviše nam svima fale kolege i nađemo se na terasi nekoj uz ove mjere pa popijemo pivo, čujemo se pa malo nadoknadimo to", govori Patricia Smok iz Infobipa.

Kompjuter i svu potrebnu opremu, kaže, osigurala joj je tvrtka. Ali mnogima nije.

Iz ministarstva rada danas nisu željeli komentirati spekulacije o izmjenama Zakona o radu vezanim uz rad od doma

Sindikalisti zazivaju potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora koji bi obvezao sve.
To znači da bi nekoj učiteljici njezina škola trebala osigurati kompjuter ako očekuje od nje da radi od doma.

''Pa naravno to je činjenica od koje nitko ne može pobjeći. A to se sada ne događa ni učiteljici ni mnogima drugima", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ali zato ne treba mijenjati Zakon o radu poručuju sindikalisti jer već postoje odredbe u njemu koje reguliraju rad na izdvojenom mjestu – u udruzi Glas poduzetnika smatraju da treba osuvremeniti zakon. Sa sindikalistima se slažu po pitanju neoporezive opreme za rad od doma.

''Smatramo da bi to definitivno trebalo biti tako, odnosno da bi se poslodavcima trebao odbiti porez na onu opremu koju kupe svojim djelatnicima za rad od doma'', smatra Maruša Stamać.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović putem Facebooka danas poručuje da se Zakon o radu mora osuvremeniti, a poslodavci moraju znati što im je činiti ukoliko opet, kako kaže - po nalogu stožerokracije moraju organizirati rad od kuće. Stručnjaci ističu da su mnoge države europske unije već na početku pandemije dodatno regulirale pravila i obveze poslodavaca vezane uz rad od doma.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba