Crkva ipak ne prima sve?

Svećenik odbio krstiti dijete jer ima dvije mame. Mnogi su ogorčeni, biskupija bez komentara...

30.8.2022. u 20:30/ Kristina Čirjak

Velečasni kaže: 'Neka dijete dođe kad odraste, pa će biti kršteno', ali aktivisti kažu da to uopće nije stav Crkve

Lezbijski par iz Rijeke zatražio je krštenje svoga djeteta, ali ih je riječki svećenik odbio. O tome je javnost na neobičan način obavijestio sam svećenik, jer je pitao vjernike što misle o tome. Uslijedila je lavina reakcija, a mišljenja su podijeljena. Za RTL govori riječki svećenik, ali i gej zajednica. Kristina Čirjak...

Velečasnog Kristijana Zebu nazvao je prijatelj lezbijskog para. Pitao ga je, bi li krstio dijete dviju civilno vjenčanih žena koje je začeto potpomognutom oplodnjom. Rekao im je - ne.

Kristijan Zeba, župnik Sv. Križa u Rijeci: "Dijete ne može biti kršteno i odgajano u zajednici koja nije po katoličkom nauku i tu je najveći problem. I tu je stvar kristalno jasna."

U LGBT zajednici kažu, da ih je takav stav ipak iznenadio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danijel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji: "Sam papa i neki biskupi u Hrvatskoj nekako su pružili ruku i imali neke pozitivne poruke. I onda tako vidimo neke pripadnike Katoličke crkve koji koriste vjeru kao izgovor za, kako se nama čini, nekih osobnih mišljenja."

Nije to samo osobno mišljenje, nego stav Crkve - kaže velečasni Zeba:

Upravo se čita

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Hrvati velikom većinom protiv obuke Ukrajinaca u RH

"Kada čitamo sve dokumente Crkve osobito katekizam, kao i sam obrednik sakramenta krštenja, gdje sam morao odgovoriti da je to praktično nemoguće."

Rasprava je nastavljena na društvenim mrežama nakon što je o tome napisao objavu. Jedni misle da dijete nije ništa krivo, drugi da su krivi svećenik i Crkva, a treći da su krive djetetove majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar smo nazvali 20-ak teologa i poznavatelja Crkvenog nauka. Većina nije htjela ili mogla pred našu kameru, te su nas uputili na Riječku nadbiskupiju.

Greta Grakalić Rački, teologinja i aktivistica: "Ne postoji ni jedan biblijski razlog da bi se LGBT vjernicama ili vjernicima uskratila usluga poput ove."

Crkva ne priznaje istospolne brakove, ali među gej zajednicom vjernika ima. Papa Franjo je još 2017. uputio čestitku i blagoslov brazilskom gej paru povodom krštenja njihove posvojene djece.

Martinović: "Postoji čak u Rijeci jedna neformalna organizacija koja okuplja LGBTIQ vjernike..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali za sada, barem u riječkoj crkvi, dijete lezbijskog para neće biti kršteno.

Svećenik Zeba: "Kada dođe u svoju zrelu fazu, dob, ako samo zaželi krštenje, može se javiti, bit će podučeno i onda će biti kršteno."

Riječki nadbiskup koađutor Mate Uzinić kaže da s ovim slučajem još nije upoznat. Biskupska konferencija je za sada bez komentara.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ako Hrvatska postane svjetski prvak, ponedjeljak će možda biti neradni dan

Više s weba